Борисов: България подкрепя Северна Македония за членство ѝ в ЕС и НАТО

1
179
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

България подкрепя Северна Македония за членство й в ЕС и НАТО. Това заяви премиерът Бойко Борисов на традиционната бизнес закуска с американската-търговска камара.

Борисов заяви още, че в газовите проeкти на страната участват американски компании, включително и в АЕЦ Белене.

Ние сме една от държавите, които най-добре се възползвахме от плана Юнкер и за България заработи много добре. Много инвестиции сме направили. Щом народът има вицепремиера Каракачанов, аз имам министрите Горанов и Караниколов. Това заяви премиерът Бойко Борисов на бизнес закуска с представители на Американската търговска камара.

„Закупихме за нашите пилоти най-доброто в света. Не се изкушихме да дадем по-малко пари. Можеше и да ги дадем за пенсии и заплати, но нашите пилоти заслужават най-доброто. Всички съседни държави са въоръжени с F-16. Беше подло, защото ни обвиниха в лобизъм за сделка между българското и американското правителство. Никога, по никакъв начин не е ставал разговор за нещо, което да прилича дори на лобизъм. Във всичките ни разговори са участвали и посолството, и американските власти. Беше подло, но с финансовия министър, както и с министъра на отбраната, го направихме необратимо“, каза той.

Нима е лесно да направиш колектор за газов хъб? Той се строи. След 10-тина дни ще ги покажем и са впечатляващи. България работи активно и по въпроса за енергийната си независимост и диверсификация“, добави още Борисов.

„В много сфери се направиха много неща, нима не съм ги изброявал всичките? Това, което постигнахме – да признаят историята ни, от премиера Нетаняху до организации, да признават какво е направил българския народ за евреите. Не само да го признават, но и да го говорят и рекламират. Това не е лесно“, сподели премиерът.

„Аз имам редкия шанс за вицепремиер да имам историк в лицето на Каракачанов. По темата трябва ли Северна Македония да влиза в ЕС и НАТО сме на едно мнение. Северна Македония трябва да стане член на Европейския съюз и НАТО, но не трябва да се заиграва с историята, защото тя е ясна“, добави Борисов.

„Няма лоши инвестиции, но са ни любими тези, които предлагат много работни места и високи заплати. Европа се отърсва от старите си доспехи и се ориентира към Запада. Ние не правим нищо без нашите съседи и другите ни партньори. И в енергетиката има голям шанс да направим големи проекти. Имах близо час разговор с Помпео по тази тема“, сподели министър-председателят.

В ядрената енергетика България разполага с два реактора и има възможност да се направи много добър проект.

Борисов отбеляза, че догодина България ще бъде домакин на Берлинския процес. Тогава в страна ни ще дойдат лидерите на Германия, Франция, Италия, Австрия, Полша и Великобритания, заедно с лидерите на Западните Балкани. По думите му всички ще дойдат в страната ни, защото България води политика не само на добросъседство, но и дава перспектива за страните на Балканите.

Борисов се надява до края на месеца да има сделка между ЕС и Великобритания. Той благодари на американската страна за инвестициите, които се правят в България и изтъкна, че износът за САЩ е по-голям от вноса, което означава, че българската икономика се развива.

Премиерът Борисов отбеляза, че са се взели много важни геостратегически решения, които са от полза за развитието на отношенията.