Увеличават парите на болниците догодина с 200 млн. лв., 3/4 от тях ще бъдат за заплати

1
217
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

С 200 млн. лв. да се увели бюджетът на здравната каса в перото й за болнична помощ през 2020 г. 3/4 от тях, или 150 млн. лв., ще бъдат приоритетно насочени за увеличаване на заплатите на лекари и медицински сестри. Този ангажимент пое здравният министър Кирил Ананиев след среща в Министерския съвет с представители на КНСБ и специалистите по здравни грижи, които днес излязоха на протест с искане за промяна на възнаграждения в системата на здравеопазването.

„Наш анализ през последните години показа, че обемът дейност е достигнал таван и тези пари ще влязат като увеличение на клиничните пътеки. Преобладаващата част от тях, поне 3/4, трябва да отидат за персонал, с които, по нашите сметки, ще се покрият нивата по КТД“, каза Ананиев.

От общият размер на средствата, който ще се достигне през 2020 г. ще бъде заложено поне 50% да бъдат за заплати на лекари и здравни работници, като в новия рамков договор, който се обсъжда в момента, процентно ще бъде договорено колко от тях ще отиде за заплащане на лекарите и колко на професионалистите по здравни грижи, допълни зам. председателят на синдиката д-р Иван Кокалов.

„Като принципа на една голяма част от болниците – държавните и областните, имам право на определени указания, които мога да спусна до тях и които трябва да бъдат изпълнявани и ще търся висока отговорност от директор и управителните тела на болниците, ако нарушават тези съотношения. Ще подсиля и хората от Министерството на здравеопазването, които да участват в тези бордове и да проследяват пряко изпълнението, както на нещата, които ще предложим в новия рамков договор, така и вътрешната организация по формиране и разходване на разходите за персонал“, каза още Ананиев.

За по-добро финансиране настояват и работещите в системата на училищното и детско здравеопазване.

„Там също е заложено увеличение, но не толкова, колкото искат и разговорите ще продължат“, заяви председателят на КНСБ Пламен Димитров след срещата.

Ще бъдат направени и законови изменения, чрез които да се промени механизмът за финансиране на малките общински болници, които не могат да изработят достатъчно средства чрез клинични пътеки и да достигнат минималното заплащане по КТД, допълни той.