Автосалонът в София е единственият в Европа без отсъстващи марки, отчетоха организаторите

1
102
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Автомобилният салон в София, откриващ се в събота, ще е единственият в Европа, на които ще бъдат представени всички автомобилни марки, съобщиха днес организаторите от Асоциацията на автомобилните производители и техните официални представители (ААП) и „Експо тийм“. Нещо повече – на него дебют в България ще направят четири нови бранда – италианската DR, испанската Cupra, индийската Mahindra и китайската Ora.

Както е известно, и двете най-големи автомобилни изложения в Европа – тези в Женева и Франкфурт, бяха белязани от отсъствието на знакови за индустрията марки. Софийският автосалон, който се провежда през година, няма този проблем и събира 250 експоната.

Сред тях не липсват и новости, като премиерите за страната са 16, част от тях дебютирали преди по-малко от месец на автосалона във Франкфурт. Присъстват също 13 фейслифта и 18 нови модификации.

Забелязва се сериозно присъствие на модели на алтернативни горива. Сред експонатите има 13 електромобила, 5 зареждащи се от контакта хибрида (плъгин), 17 меки хибрида и 4 коли на метан.

Като цяло на 24-ото издание на автосалона присъстват 60 автомобилни марки, изложителите общо са 75, като те са ангажирали 12 хил. квадратни метра в „Интер експо център“ на бул. „Цариградско шосе“. Цялата зала 6 и част от зала 5 е ангажирана от търговци на автоаксесоари, резервни части, гуми, кемпери и други.

Автосалон София отваря врати тази събота (12 октомври) и продължава до следващата неделя (20 октомври), като работното време в делнични дни е от 10.30 до 19.30 часа, а в събота и неделя от 10 до 20 часа.

Цената на билетите е 10 лева през седмицата и 12 лева през уикенда, като след 17 часа те ще струват 8 лева. Деца до 8 години ще влизат безплатно, има отстъпки за групи. Билети ще могат да се купят и онлайн, като ще се предлагат и електронни пропуски.

Сред атракциите на автосалона е възможността да се направи тест на над 150 автомобила, организирани в четири зони. Сред тях има и електромобили.

На салона ще има също Формула 1 симулатор и състезание с макетни колички. По традиция има и томбола, като голямата наградата е нов автомобил по избор. При попълването на анкетна карта, която се получава с билета, всеки може да посочи един измежду 12 автомобила с цена от 28 хиляди до 63 хил. лв.

Основните технически характеристики на всички изложени модели и техните цени могат да се открият в каталога на автосалона, който ще се продава на касите и по местата за разпространение на вестници и списания. В него има също интересни анализи за пазара на нови автомобили в България и Европа, отбелязани са любопитните тенденции, забелязани на изложението във Франкфурт, не липсват и тестове на актуални модели.

Изложители

ABARTH, ALFA ROMEO, AMG, AUDI, BMW, CITROEN, CUPRA, DACIA, DS, DR, FIAT, FORD, GREAT WALL, HAVAL, HONDA, HYUNDAI, JAGUAR, JEEP, KIA, LAND ROVER, LEXUS, МАHINDRA, MAZDA, MASERATI, MERCEDES-BENZ, MINI, MITSUBISHI, NISSAN, OPEL, ORA, PEUGEOT, RENAULT, ROLLS ROYCE, SSANG YONG, SEAT, SKODA, SUBARU, SUZUKI, TOYOTA, VOLVO, VOLKSWAGEN и др.