Държавната банка да спаси туристическия сектор с безлихвени кредити

1
187
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

След фалита на най-стария туроператор – британският Thomas Cook, а след това и на българското дружество „Астрал Холидейс“, хотелиери настояват за спешни мерки, които да спасят туризма у нас. Те предлагат облекчен или дори безвизов режим за руските туристи, като най-голям потенциален пазар, съобщава NOVA. Хотелиерите посочват за пример практиката в съседките ни Гърция и Кипър, като очакват конкретни мерки от Министерството на туризма.

Държавата е съсобственик на туристическата индустрия и собственик на стратегическата инфраструктура, земя и културни места. България може да се намеси чрез различни инструменти. Като пример даде безлихвени заеми през Българската банка за развитие (BBR). Това заяви обясни д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм пред bTV.

„Най-важното за нас е българската държава да влезе като инвеститор в туристическата индустрия. Нужна е мощна подкрепа в две посоки – рекламата на страната и подкрепа на чартърна програма на туроператори, които имат капацитет да изпълняват полети“, обясни Карастоянова. Тя подчерта, че е важно да се защити и облекчи ситуацията на българските хотелиери, които няма да получат своите плащания по договорите с Thomas Cook. По думите ѝ това включва фактури, корпоративен данък и ДДС.

 „Беше очаквано след фалита на британската компания да има последствия и у нас. Остава да гадаем каква част от хотелите ще пострадат”, заяви Димитър Попов от Асоциацията на българските туроператори. Според него е невъзможно държавата да се намеси като инвеститор в частен бизнес като туристическия.

Днес на екскурзия заминават и последните 10 души, за които българският туроператор се е разплатил. Останалите 200 души, които заминават на по-късни дати, трябва да се свържат с „Астрал Холидейз”, за да разберат дали ще успеят да пътуват или ще търсят обезщетение от застрахователите.

Застраховката на „Астрал Холидейз” е на стойност 700 хил. лв., а сумите, необходими за обезщетение, са наполовина.