Пилотираният космически кораб Крю Драгън ще е в полетна готовност до 10 седмици

2
157
Добави коментар
redbul80
redbul80

Космическият кораб „Крю Драгън“, който ще бъде използван по време на втория изпитателен полет. Photo credit : NASA 

8 октомври 2019 г. 18:50 ч.

Светослав Александров. Илон Мъск, предприемач и основател на космическата компания СпейсЕкс, реши да успокои напрежението покрай забавянията в пилотираната програма на НАСА и оповести, че пилотираният кораб „Крю Драгън“ ще е в полетна готовност до 10 седмици. 

Мъск написа в Туитър, че e прегледал графика най-подробно. На космодрума Кейп Канаверал вече има кораб „Крю Драгън“. Той и неговата ракета „Фолкън 9“ ще бъдат тествани и приведени в полетна готовност до 10 седмици. Целият необходим хардуер е налице. Първо трябва да бъде изпълнено статично огнево изпитание. Следващият безпилотен полет на кораба ще включва изпитание на спасителните системи по време на ракетно изстрелване. Този полет се очертава да е факт в края на ноември или в началото на декември.

Предприемачът е категоричен, че „Крю Драгън“ може да започне превозва хора още до три месеца. 

Напомням на читателите, че корабът летя за пръв път в безпилотен режим до МКС през месец март. В рамките на мисията беше проведено пробно скачване със станцията, преход на астронавтите на борда на „Крю Драгън“, разкачване и завръщане на Земята посредством приводняване в океана. 

Но април се оказа кошмарен за СпейсЕкс – вече върналата се на Земята капсула експлодира по време на наземен тест. Освен това по време на изпитание на парашутните системи бяха открити дефекти. Днес обаче Мъск даде гаранции, че е отчетен сериозен напредък – от СпейсЕкс са получили нужната подкрепа от Еърборн, компанията-производител на парашути. Предприемачът е посетил фабриката на Еърборн в Ървин през този уикенд и вече се работи по следващата версия парашути „Мк3“, които се очертават да са най-безопасните в историята. 

Чудесно е, че СпейсЕкс се справя, независимо от трудностите. Засега нямаме основания да се съмняваме, че „Крю Драгън“ ще е технически готов до 10 седмици. Истинският въпрос е: дали в НАСА ще са готови? Нека да си спомним, че първият „Крю Драгън“ бе технически готов още през декември 2018-та година, но летя до МКС през март, т.е. с тримесечно закъснение. Може да се окаже, че подобно на този дебютен полет, така и първата мисия с астронавти ще бъде спъната от бюрократите.

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/