Пловдив – Градът на Виното

1
149
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Пловдив

В най-западната част на Горнотракийската низина се намира вторият по големина град в България- Пловдив. Той се разпростира на 101 981 км2 площ, а населението му е около 400хил. души. Пловдив често е наричан „Града на тепетата”, защото е построен в подножието на 7 сиенитни тепета. През града преминава и най- пълноводната река в България- Марица. Климатът е преходноконтинентален характерен за повечето централни и южни части на Европа.
Пловдив е голям и красив град, побрал в себе си история за векове наред. Интересна туристическа дестинация, привлича хора от различни държави и грабва вниманието на мнозина. По търговската улица наричана още „Главната” е основната пешеходна улица в града. Там има многобройни магазинчета, от които може да закупите най-различни стоки, кафенетата и ресторантите също не са малко. За любознателните посетители, Пловдив разполага с немалък на брой музеи. Най-често посещавани са Археологическият и Историческият музей. Могат да се разгледат и Регионалният етнографски музей-Пловдив и Природонаучният музей. Музеят на авиацията също е посещаван.
Античният театър по-известен като Амфитеатърът, посторен в началото на 2 век, с който е известен града, е предпочитано място от посетители. Пловдивските три хълма също не бива да се пропускат. Хълмът с часовниковата кула, Хълмът на изворите и Хълмът на духовете са обявени за природно-защитени територии още през 1995г. Архитектурно-историческият резерват „Старинен Пловдив” впечатлява със своите къщи, строени през периода на Възрождението. За разходка и почивка може да се насладите на спокойната среда, която предлагат първите български паркове- „Цар Симеоновата градина” и „Дондуковата градина”.