ЕП отхвърли кандидата на Макрон за еврокомисар :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи,…

1
119
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Европейският парламент отхвърли кандидатурата на Силви Гулар за бъдещ френски еврокомисар с ресор вътрешен пазар. Гулар, която е бивш министър на отбраната на Франция и бивш евродепутат, беше извикана днес на второ изслушване пред две комисии в Европарламента заради неубедителното си представяне първия път. Франция е третата държава, след Румъния и Унгария, чийто кандидат за еврокомисар бива отхвърлен от евродепутатите. Сега Париж трябва излезе с ново предложение.

Критиките към Гулар са свързани с разследване, което се води във Франция за начина, по който партията й е наемала сътрудници в Европарламента. Службата за борба с измамите ОЛАФ също проверява случая. Заради разследването тя подаде оставка като френски военен министър.

82 депутати от две парламентарни комисии гласуваха против Гулар, 29 я подкрепиха, а един се въздържа. След вота французойката написа в Туитър, че така е при демокрацията и уважава решението. Тя благодари на Еманюел Макрон и на фон дер Лайен за доверието.

Френският президент коментира, че Гулар е станала „жертва на политическа игра, която засяга цялата Европейска комисия“.

Най-острите критики към нея дойдоха от групата на Европейската народна партия, чийто председател Манфред Вебер беше отхвърлен от Макрон като кандидат за поста на Юнкер.