Разходка около София за един ден

3
276
Добави коментар
seoslav
seoslav

Екопътеки на час от града: Искър-Панега и Бели Искър

Живеете в София? Сред глъчката, забързаното множество и автомобилите. Но мечтаете за планини – докъдето ви видят очите? И свобода… Искате само да вземете раницата и поне за ден да хванете гората?

Направете го! Веднага ви даваме идеи за разходка около София за един ден. Предлагаме ви две екопътеки на час от града: Искър-Панега и Бели Искър. Всяка от тях е достъпна и извежда извън рамките на ежедневното натоварване.

Екопътека Искър-Панега

До екопътека Искър-Панега се стига по пътя Плевен – Русе. Намира се на два километра от Луковит (преди града) и само на около час от София. Част е от геопарк Искър-Панега и е една от многото забележителности в този район.

Началото ѝ ще ви подведе. Започва със слизане по стръмна и отвесна стълба. След това обаче пред вас се разкрива обширна поляна. Имате основание да мислите, че оттук нататък ви предстои само една спокойна разходка. Но още не знаете, че екопътека Искър-Панега ще ви отведе в идилична приказка, нарисувана от природата…

Всичко тук е впечатляващо. Лъха спокойствие от едва-едва пълзящата река и накацалите по брега дървета, които, сякаш застинали, оглеждат отражението си в нея. Пеперуди танцуват около локвите, а многоцветните водни кончета са постоянните ви спътници.

Река Златна Панега обаче впечатлява най-много. Масленият ѝ зелен цвят е омагьосващ. Правилно разбрахте. Зелена е. Води началото си от един от най-големите карстови извори у дома. Не тече бурно – както Бели Искър, нито има бистра вода – както малките планински поточета. Тя пълзи бавно, влачи се измежду скалите и дърветата, а наситеният ѝ зелен цвят ви кара да се чувствате като попаднали в природна картина на даровит художник.

Около час ще ви отнеме да изминете пътеката. На места ще трябва да се качвате по стабилни дървени мостове, които я пресичат. По цялото ѝ продължение са изградени беседки – не толкова за отмаряне, колкото с цел да се насладите на хармонията на това място. Оглеждайте се и за вход на пещера. Да, непроходима пещера, но интересна, макар и само в началото.

Както всяка екопътека, Искър-Панега също има и своя край. Всъщност тя достига чак до пещера Проходна, но не е добре маркирана. Затова за официален край се приема полянката с масите и барбекюто. В почивните дни там ще откриете много семейства, които, типично по нашенски, приготвят скарата, смеят се шумно и се радват на безгрижния ден.

Екопътека Бели Искър

Величествената Рила – обширна планина, големи поляни в подножието ѝ и високи върхове зад тях, застлани с гъсти гори. Разходката за ден до тук си заслужава. Организирате ли я, непременно посетете екопътека Бели Искър – само на час от София е.

Пътеката се намира се на два километра от едноименното село, разположено в близост до Самоков. Общата ѝ дължина е около 8 км. Спокойна, без стръмни участъци и големи изкачвания. Кръгова е – едната ѝ част е разположена сред боровите гори, а другата – по шосето.

Още щом паркирате, магията на планината ще ви плени. Тръгнете напред. Скоро ще забележите, че самата екопътека представлява постоянно преплитане с водите на река Бели Искър. Затова са изградени и множество дървени мостчета – 8 са големите, има и няколко по-малки. Всеки от тях е със свое собствено име.

Ромоленето на реката ще е неотменна част от вашето пътуване. Ако посетите мястото през пролетта, ще чуете не просто звукът на разливаща се вода, а тътенът на пълноводната река. Бурна и пенлива е тогава. И още по-силно се вижда могъществото на водата – от планинско поточе, Бели Искър се разлива из Рила и се превръща в бързей, помитащ всичко по пътя си.

На места пътеката ви води до близкото шосе, а след това навлиза обратно в гората, приканвайки ви да направите същото. Но защо ви е асфалт? Под сянката на извисяващите се над вас дървета е толкова по-приятно. Ухае на свежест, смола и бор.

Това е Бели Искър – интересно заиграване между тясната планинска пътека и бушуващата вода. Когато изминете всички мостчета и достигнете края ѝ, не забравяйте да потърсите панорамната гледка. Мястото, от което се разкрива тя, се нарича дом на скалния орел. Оттам не само ще видите едно от многото красиви лица на планината, но може и да съзрете с просто око този и скален орел (рядък и защитен в страната). Можете да се върнете до изходната точка по шосето. Аз обаче бих избрала обратния маршрут.

Това са само две от екопътеките на час от София. Всяка от тях – пленителна и заслужаваща си вашето внимание.

Кои са вашите любими места за разходки около София?

Снимки: YouTube