КЗК започва „задълбочено проучване“ на сделката между „Еврохолд“ и ЧЕЗ

1
142
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) започва „задълбочено проучване“ за намерението на „Еврохолд България“ АД да придобие активите на CEZ в България. Това значи, че регулаторът може да не излезе с решение до 25 дни, както очакваше ръководството на финансовия холдинг. Стандартната ускорена процедура трае до един месец, а задълбочената може да продължи до 4 месеца.

Кирил Бошов и Асен Христов, основни акционери в „Еврохолд България“, обявиха, че се надяват да получат регулаторните одобрения от КЗК и КЕВР до края на годината и в началото на следващата да е финализирана сделката по придобиването на седемте дружества от групата на ЧЕЗ.

Пред Economic.bg от „Еврохолд“ коментираха само, че решението на КЗК е дадено за анализ на екипа от български и европейски специалисти по конкурентно право.

В мотивите към решението си КЗК посочва, че започва „задълбочено проучване“ въз онова на представената информация и доказателства по преписка КЗК-822/2019 г., с която страните по сделката отправят искане за одобрение. Анализът на регулатора обаче е показал, че концентрацията би довела до конгломератни ефекти на застрахователния пазар и в електроенергийния сектор.

Обединяването на дейностите и ресурсите на две големи икономически групи („Еврохолд“ и ЧЕЗ – бел. ред.), опериращи на дефинираните съответни пазари, би се отразило съществено и на техните пазарни позиции. Подобна концентрация ще създаде значително предимство на участниците в сделката с оглед наличието на сериозни финансови изисквания към търговците на свободния пазар на търговия с електрическа енергия и по-конкретно предоставяне на обезпечения под различна форма, вкл. застраховка-гаранция, се казва в мотивите към решението.

Припомняме, че миналата седмица чешката CEZ излезе с позиция, че ако и този път държавата в лицето на КЗК не позволи продажбата на българските активи на компанията, тя повече няма да търси нов купувач.

От „Еврохолд“, по време на представянето на Стратегията за развитие на енергийното дружество след неговото придобиване, заявиха, че дори да не получат разрешение от КЗК, те ще продължат да имат интерес към енергийния бизнес и ще опитат да придобият бизнеса на CEZ в Румъния и на други пазари на Балканите.