Внимание! Дирофилариоза!

1
137
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Дирофилария (сърдечен глист)

Дирофилариозата е живото застрашаващото паразитно заболяване при кучетата, което се разпространява от комари. Възрастните форми на паразитите живеят в дясното предсърдие и белодробната артерия на гостоприемника. Това предизвиква сърдечна недостатъчност и евентуално смърт. Заболяването се диагностицира все по-често в нашата страна, като най-застрашени са животни в близост до водоеми.

Симптоми

Паразитите предизвикват възпаление и удебеляване на стените на кръвоносните съдове. В резултат на това, кучето може да развие сърдечна недостатъчност, която може да причини смърт. Наблюдава се хронична кашлица придружена от затруднено дишане, особено по време на физическо натоварване. Заболяването започва безсимптомно. Дирофилариите могат да запушат кръвоносен съд и да предизвикат белодробна тромбоемболия.
Диагноза се поставя с помощта на експресни антиген тестове, които дават значителна точност или ехокардиография.

Лечение

Животни заразени с дирофилариоза могат да бъдат лекувани. Стойността на лечението често е непосилна за повечето хора. Обикновено заболяването се диагностицира в късен стадий в който риска от внезапна смърт е много висок. Самото лечение на заболяванетто също може да доведе до смърт на пациента. В повечето случаи лечението продължава около 90 дни в които отглеждането и грижите за животното с дирофилариоза са специфични и изискват повече време.
Препоръчваме да се прави профилактика за дирофилария ежемесечно, като трябва да се консултирате с ветеринар!

Профилактика

Най-добрият начин да предпазите вашия любимец е превенцията! Тя може да бъде извършвана, като ежемесечно се прилагат обезпаразитяващи препарати, които засягат дирофиларията. Такива са NexGard Spectra, Milprazon, Advocate и др. Другият начин за намаляване на риска от заразяване е прилагането на обезпаразитяващи препарати с репелентен ефект – Advantix, Frontline Triact, Vectra 3D, Foresto и др. Въпреки ежемесечната профилактика, препоръчително е да се прави кръвен тест всяка година.