Американските астронавти Ендрю Морган и Кристина Кук излязоха в открития космос на 2-рата от общо 10 планирани извънбордови…

1
133
Добави коментар
redbul80
redbul80

11 октомври 2019 г. 16:00 ч. Днес, на 11 октомври, в 14:38 часа българско време, американските астронавти Ендрю Морган и Кристина Кук излязоха на втората от общо 10 планирани „космически разходки“, които са предвидени за есента на тази година и които са посветени на ремонта на Международната космическа станция.

Продължава подмяната на остарелите никелово-водородни батерии на гредата „П6“ и тяхната замяна с по-нови литиево-йонни. Напомням на читателите, че на МКС има общо четири греди, обозначени като „П4“, „П6“, „С4“ и „С6“. Всички те са изстреляни и монтирани към станцията посредством американски космически совалки. Гредите носят слънчевите панели, осигуряващи тъй необходимата за орбиталния комплекс електроенергия.

По време на „космическите разходки“ през предишните месеци и години бе завършена подмяната на батериите на „С4“ и „П4“. До края на октомври ще трябва да бъдат проведени общо пет извънбордови дейности, в рамките на които ще се подменят всички батерии на „П6“. Замяната на батериите на „С6“ е планирано за средата на следващата година.

С приключването на работата по „П6“ през октомври, НАСА няма да даде почивка на астронавтите, а през ноември ще започне нова серия от пет извънбордови дейности. Те ще включват ремонта на научния прибор „Алфа Магнитен Спектрометър“ – инструмент, който не е предназначен да се поправя в космически условия. Ръководството на американската космическа агенция е разработило комплексни методи и стратегии – това се очертава да е най-сложната ремонтна дейност в космическото пространство от епохата, когато астронавтите на совалките ремонтираха телескопа „Хъбъл“.

Наблюдавайте извънбордовата дейност в реално време на този линк.

Кадър от днешната „космическа разходка“. Photo credit : NASA TV