Джордж Карлин: „Aко гласувате, нямате право да се оплаквате“

2
205
Добави коментар
setlans
setlans

Джордж Карлин (1937 – 2008) е американски комик, писател и актьор от ирландски произход. Носител е на награда Грами, но става известен най-вече с политическия и черния си хумор.

Той говори открито за политика, религия, психология, като не се страхува да засяга много теми, считани за табу.

Въпреки че представленията му са насочени основно към недостатъците на модерна Америка, много от наблюденията му спокойно могат да се отнесат към глобалното общество.

Вижте какво казва Карлин за гласуването, в един от комедийните му спектакли:

„Има едно нещо, от което може би сте забелязали, че не се оплаквам: политиците. Всички се оплакват от политиците. Всички казват, че те не струват. Е, откъде хората смятат, че идват тези политици? Те не падат от небето. Те не преминават през мембрана от „друга реалност“.

Те идват от американски родители, американски семейства, американски домове, американски училища, американски църкви, американски бизнеси, и американски университети. И те се избират от американски граждани. Това е най-доброто, което можем да направим, приятели. Това е, което можем да предложим. Това произвежда нашата система: влиза боклук, излиза боклук. Ако имате егоистични и невежи граждани, ще имате егоистични и невежи лидери.

Виж още: 7 примери, как управляващия елит ни прави по-глупави и как да отвърнем на удара

И ограничената мандатност няма да ви донесе никаква полза. Просто ще се озовете с чисто нов куп егоистични и невежи американци. Така че, може би…може би…МОЖЕ БИ, не политиците са тези, които не струват. Може би нещо друго не струва тук, като например: „ОБЩЕСТВОТО“. Да, обществото не струва. Ето ви един хубав лозунг за кампания: „Обществото не струва, майната ѝ на надеждата“.

Защото, ако наистина само политиците са виновни, тогава къде са всички останали съвестни хора? Къде са всички светли, честни и интелигентни американци, готови да застъпят и да спасят нацията?

Джордж Карлин: „Aко гласувате, нямате право да се оплаквате“

Ние нямаме такива хора в тази държава. Всички са в Мола, където си чешат задниците, бъркат си в носа и си купуват светещи маратонки с кредитни карти. Така че, аз си реших тази малка политическа дилема, и то по много прост начин: в деня на изборите, АЗ СИ СТОЯ ВКЪЩИ.

Аз не гласувам. Майната им. Не гласувам по две причини: първо, защото е безсмислено. Тази държава е купена, продадена и платена отдавна. Лайната, които размятат на всеки четири години, не значат абсолютно нищо. И второ, аз не гласувам, защото вярвам, че ако гласувате, нямате право да се оплаквате. Хората обичат да извъртат нещата: „щом не си гласувал, нямаш право да се оплакваш.“

Но къде е логиката в това? Ако гласувате и изберете нечестни, некомпетентни хора, и те влезнат в длъжност и прецакат всичко, ами, вие сте отговорни за това, което сте направили. ВИЕ сте причината за този проблем, защото вие сте гласували за тях и нямате право да се оплаквате. Аз, от друга страна, който не съм гласувал, не съм отговорен по никакъв начин за това, което са направили тези хора, и имам всякакво право да се оплаквам.

И така, знам, че по-късно тази година ще имате още едни от тези шикозни президентски избори, които толкова харесвате. Наслаждавайте се. Ще бъде много забавно. Сигурен съм, че щом изборите приключат, страната ви ще се „подобри“ веднага…“

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс