Китайската тежкотоварна ракета Лонг Марч 5 се завръща в експлоатация след близо две години и половина прекъсване

1
144
Добави коментар
redbul80
redbul80

Роботизираният кораб на Китай, който трябва да излети към Марс догодина. Ако мисията му е успешна, Китай ще се превърне едва във втората държава след САЩ, постигнала успешно кацане на Червената планета. Photo credit : CASC

15 октомври 2019 г. 17:00 ч.

Светослав Александров. За пръв път след провала на 7-ми юли 2017-та година, тежкотоварната ракета „Лонг Марч 5“ ще се завърне в експлоатация. Изстрелването е предвидено за края на 2019-та, а китайците имат нужда от успех. Забавянето, проточило се близо две години и половина, доведе до отлагания в областта на най-сериозните проекти на Китай – строежа на орбитална станция, възвръщаема мисия до Луната и начало на полетните изпитания на следващия пилотиран кораб, с помощта на който астронавти ще се отправят отвъд пределите на околоземната орбита. 

Новината за завръщането на „Лонг Марч 5“ в експлоатация излезе на бял свят след като журналисти оповестиха в интернет, че транспортните кораби „Юануан-21“ и „Юануан-22“ са напуснали пристанището и са се отправили към Тянцзин, за да бъдат натоварени с компонентите на ракетата. Това са първите плавателни кораби на Китай, специално предназначени да превозват ракети. Пътешествието по вода ще отнеме около две седмици, а след пристигането на „Лонг Марч 5“ на космодрума ще са нужни два месеца на подготовка. 

Ако предстоящият полет през декември бъде благополучен, в орбита ще бъде изстрелян спътникът „Шичжиян 20“, който ще замени изгубения през юли 2017-та „Шичжиян 18“. Но най-важното е, че евентуалният успех ще даде зелена светлина за изстрелването на предстоящата китайска мисия до Марс. Полетът е планиран за лятото на 2020-та. Ако стартът на „Лонг Марч 5“ отново се провали, няма никакво съмнение, че ще се наложи двугодишно отлагане. Това е свързано с орбиталните позиции на Земята и Марс, като благоприятно време за изстрелването на мисия към Червената планета се открива само веднъж на две години. 

Аварията от 2017-та вече отложи изстрелването на лунната мисия „Чанг’e 5“, която още в края на същата година трябваше да излети до естествения ни спътник, да вземе проби от повърхността му, след което отново да отлети от него и да се завърне на Земята, доставяйки пробите за по-нататъшен анализ в лаборатории. Отлагането принуди Китай през 2018-та да изстреля технологично по-простата мисия „Чанг’e 4“, която в началото на тази година успешно кацна на обратната страна на Луната. 

„Лонг Марч 5“ е нужна и за изстрелването на модулите на голямата космическа станция на Китай. Стартът на първия модул „Тянхе“ бе планиран още за 2018-та година, но той все още не е излетял. Това означава, че завършването на строежа на станцията сега се предвижда за средата на следващото десетилетие.

Не на последно място – новото поколение пилотирани кораби на Китай за мисии отвъд околоземна орбита ще летят посредством „Лонг Марч 5“. Дебютният полет на тестов кораб в безпилотен режим бе планиран за началото на 2019-та, но сега се очертава да е факт най-рано догодина. 

Очакваме с нетърпение завръщането на ракетата в експлоатация – твърде много зависи от нея. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/