Финансистът Хърсев: “Фолксваген“, не се е отказал от Турция |

1
145
Добави коментар
albenapet
albenapet

Фолксваген не се е отказал от Турция, но се отлага вземането на решение за тази инвестиция, а България е в значително по-добра позиция отколкото преди няколко дни. Не става въпрос обаче само за военния конфликт. Той прояви по-скоро противоречия между Турция и ЕС, които дълго време оставаха скрити. Това каза в сутрешния блок на БНТ финансовият анализатор Емил Хърсев.

„Това не е първата сценка, при която инвеститора стои и държавите трябва да се състезават колко да му дадат. Не бива да поставяме страната си в положението на мома, която избират и тя е от по-незабележимите външно и по-ненадарените откъм материални предимства“, добави той.

Водещата пък припомни, че немската фирма планираше да изгради край Измир производствени мощности за 300 000 автомобила годишно. Надзорният съвет на Фолксваген обаче отложи решението си за изграждане на завод в Турция.

На фона на турската военна операция в Сирия от ръководството на концерна уточняват, че следят ситуацията в региона с голяма предпазливост. 

„Германците не са се отказали от проекта, но ясно се поставят въпросите, които още в самото начало трябваше да си зададат.

Вчера министър-председателят на провинцията Долна Саксония, който е акционер в концерна попита какви са тези субсидии, които се дават и по какъв начин се допуска този механизъм на наддаване, при който естествено нито една европейска страна не би могла да конкурира авторитарна държава като Турция. Той постави въпроса дали не отваряме вратата за корупция“, коментира Хърсев.

Това е концерна с най-много подсъдими директори за скандали с лъжи и измами, уточни той.

„Никой не попита ако дадем 400 милиона евро, колкото Турция е обещала като субсидия, как България ще ги получи обратно? Откъде? С тези пари може да се направят много неща. Не виждам нищо сакрално в привличането на който и да било инвеститор. В икономиката трябва да има изгода“, подчерта финансистът. 

„Не бива да има наддаването за подаръци. Трябва да имаме ясни критерии за това по какъв начин се харчат държавните пари, когато става въпрос за стимулиране на чуждестранни инвестиции“, каза още той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ