2I/Борисов лети със 177 хил. км/ч към Земята |

3
152
Добави коментар
albenapet
albenapet

Телескопът „Хъбъл“ на НАСА успя да направи първи кадри на едва втория доказан космически обект, който лети към Земята и идва извън Слънчевата система.

Кометата 2I/Борисов приближава планетата със 177 хил. км/ч и се очаква през декември да премине на около 305 млн. км от нея.

През 2017 г. НАСА обяви, че е установила и изследвала първия междузвезден обект, който не е от Слънчевата система и преминава през нея.

Тогава беше установено, че кометата Омуму е покрита с богата на въглерод кора, като обвивката й достига около половин метър.

Снимката на „Хъбъл“ на 2I/Борисов е от 12 октомври. При обработката на данните от телескопа учените на американската космическа агенция са открили концентрация на прах около ядрото на кометата.

„Докато Омуму изглеждаше като парче скала, Борисов е активен и е по-скоро като нормална комета. Все още обаче не можем да си обясним защо тези два космически обекта са толкова различни“, заяви Дейвид Джиит, който ръководи екипа, наблюдаващ кометата.

„За нас остава загадка защо тези два обекта са толкова различни“, казва Дейвид Джуит от Калифорнийския университет – Лос Анджелис, който ръководи екипа за наблюдение на „Хъбъл“.

От друга страна е „удивително“, че междузвездната комета 2I/Борисов прилича „поразително“ на посестримите си, „родени“ в Слънчевата система, отбелязва Амая Моро-Мартин от Научния институт за космически телескопи в Балтимор.
 
Кометата 2I/Борисов ще достигне най-близката си точка до Слънцето в началото на декември. Космическото тяло ще може да бъде наблюдавано и през следващата година. За целта „Хъбъл“ и други телескопи ще бъдат „нащрек“.