Британският парламент ще заседава извънредно днес за Брекзит

1
152
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Британският парламент ще заседава извънредно днес. Депутатите ще обсъдят и гласуват новото споразумение за Брекзит, постигнато от министър-председателя Борис Джонсън.

Брекзит е причината Камарата на общините да се събере през днешния почивен ден. Това се случва за пръв път след прецедента от 3 април 1982 година във връзка с Фолклендската криза.

Борис Джонсън изрази надежда, че парламентът ще одобри споразумението, за да може Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври. Джонсън отново заяви, че сделката по развода е възможно най-добрата.

„Имаме сделка, която ни позволява да излезем от предпазния механизъм – това е премахнато, и да имаме споразумения за свободна търговия – Обединеното кралство като едно цяло. Това означава, че ще си върнем контрола върху нашите граници, нашите пари, нашите закони, да сключваме свободни търговски споразумения, да определяме собственото си бъдеще. Това е голяма крачка напред“, каза Джонсън.

Премиерът Джонсън се нуждае от 320 гласа в 650 местната Камара на общините. Засега всички опозиционни партии и дори коалиционният му партньор – юнионистите от Северна Ирландия, заявяват намерение да гласуват против сделката.

В случай че британските депутати отново отхвърлят споразумението, пред министър-председателя има два варианта – да отложи напускането на Великобритания или да насрочи нови избори.