25 интересни факти за Аржентина

1
510
Добави коментар
setlans
setlans

Аржентина е добре позната държава в Южна Америка с богата и интересна култура. Буенос Айрес е столицата и най-големият град на Аржентина. 

Той е важен културен, административен, икономически и туристически център. 

Пълното име на града на испански Ciudad de la Santísima Trinidad y Puerto de Nuestra Señora de Santa María de los Buenos Aires, в буквален превод означава Град на Св. Троица и пристанище на Св. Богородица Дева Мария Буенос Айрес.

Страната е известна с тангото, архитектурата, кухнята, виното и футбола. А, и някои от най-легендарните фигури на 20-ти век идват от Аржентина, включително Ева Перон, Че Гевара, Диего Марадона и други.

С площ от 2 777 410 km², Аржентина е една от най-големите страни в света, втората по големина в Латинска Америка след Бразилия, и най-голямата испаноговоряща такава.

Ако ви заинтригувахме, вижте още 25 интересни факти за Аржентина:

1. Името Аржентина идва от латинското argentum или сребро

Първите европейски заселници получили сребърни подаръци от туземците, откъдето тръгва и легендата за Сребърните планини.

2. Статистически, Аржентина има най-голямо бяло (от европейски произход) население от всяка друга нация в Северна и Южна Америка

Според преброяването от 2010 г., почти 97% от населението на Аржентина (38 млн от 40) е установено, че има европейски или предимно европейски произход.

3. Смята се, че Лионел Меси е най-добрият футболист от неговото поколение

Това, че е аржентинец не е тайна за феновете му. Това, което не знаете е, че управляващите в Росарио (родния му град) са забранили на родителите да кръщават децата си „Меси“. Причината е, че това ще предизвика голямо объркване за местните жители.

4. Тангото е един от най-известните танци в света

То възниква през втората половина на XIX век в средите на простолюдието в Буенос Айрес, Аржентина и Монтевидео, Уругвай.

Понякога описвано и като „правене на любов във вертикално положение“, първоначално тангото се е смятало, че е танц само за мъже.

Въпреки това, на пристанището в Буенос Айрес, проститутките станали първите официални танцьори на танго, за да съблазнят своите клиенти.

5. Между 1976 г. и 1983 г. близо 30 000 души са „принудително изчезнали“

Те били арестувани, измъчвани и екзекутирани тайно, без съдебен процес в резултат от управлението на хунтата след преврата срещу Исабел Перон. Тяхната програма за управление е наречена Национален реорганизационен процес.

6. Ева Перон

Една от най-известните първи дами в историята Ева Перон (изиграна от Мадона във филма „Евита“), се превръща в глобален символ на свободата и феминизма.

7. Ева Перон

За да получите представа, колко много са обичали аржентинците Ева Перон, 8 човека са били смазани до смърт и повече от 2000 са били ранени по време на погребалната и процесия.

8. Аржентина е третият най-голям производител на говеждо месо в света

Тя произвежда около 2,8 до 3,5 милиона тона годишно, а аржентинската пържола е известна като една от най-вкусните и големи в света.

9. Аконка̀гуа (на испански Aconcagua) е най-високият връх в Южна Америка

Разположен е в планината Анди в Аржентина, на 15 km от държавната граница с Чили. Висок е 6962 m.

Връх Аконкагуа е най-високата точка в Южна Америка и изобщо извън Азия. На местен диалект, името му значи „каменна стража“.

10. Че Гевара е аржентинец

Противно на общоприетото схващане, най-известният революционер на 20-ти век и символ на кубинската революция, Ернесто Че Гевара, има аржентински произход, а не кубински, както погрешно се смята.

Той е роден на  14 юни 1928 г. в Росарио, Аржентина (да, родният град и на Меси).

11. Лунфардо

Лунфардо е жаргон на престъпния свят в Буенос Айрес, който се развива главно от края на 19 век до началото на 20-ти въз основа на испанския.

Типични за него са заемките от преобладаващите имигрантски езици по онова време (изобилстват италианизмите), заблуждаващи трикове като размяна на сричките (go-tan вместо tan-go) и ред други.

12. Водещ винопроизводител

Аржентина е един от водещите производители на вино в света още от 16-ти век, а днес вече има близо 1800 винарни. В момента е на 5-то място в света по производство.

13. Абортът е все още официално ограничен.

Абортът е все още официално ограничен в Аржентина, освен в случаите на изнасилване или когато животът на майката е в опасност.

Въпреки това, най-малко 500,000 незаконни аборти се извършват там всяка година.

14. Аржентина е на второ място в света, след Япония, с най-голям процент болни от анорексия.

По-голямата част от страдащите са жени, а един на осем пациенти е мъж.

15. Буенос Айрес има повече психоаналитици и психиатри, отколкото всеки друг град в света

Смята се, че има 145 психолози за всеки 100,000 жители на града.

16. Папа Франциск е първият папа от 1200 години с не-европейски корени

Франциск, настоящият и 266-ти папа на Римокатолическата църква, е роден в Аржентина и е първият папа от 1200 години с не-европейски корени (след сириеца Григорий III, управлявал между 731-741). Някога е работил в бар, като охрана.

17. Легализация на гей браковете

Аржентина е първата страна в Латинска Америка, която легализира гей браковете през 2010 г.

18. Аржентина има най-голям процент на гледаемост на филми на глава от населението

Това е единствената страна от Латинска Америка печелила Оскар: през 1985 за La Historia Oficial, и през 2010 за El Secreto de Sus Ojos.

19. „Горката Ниагара!“ били думите на първата дама Елинор Рузвелт, когато за първи път посетила водопадите Игуасу

Думата „Игуасу“ означава „Голяма вода“ и е от индиански произход и идва от племената тупи или гуарани. Със своята удивителна големина той е 2 пъти по-пълноводен от Ниагара.

20. Първите в света пълнометражни анимационни филми са направени в Аржентина от Кирино Кристиани. 

Единият от тях е и първият анимационен филм със звук. За съжаление единствените копия на филмите са изгорели в пожар.

21. Аржентина е дом и на може би най-големият футболист живял някога – Диего Марадона.

Легендата на футбола е единственият спортист в света, който има своя собствена религия и църква, създадена от феновете му, където го почитат като Бог.

22. През 1977 г. Аржентина праща бременна жена на Антарктика, за да претендира за част от континента.

Нейното бебе, Емилио Палма, става първият човек роден там. Аржентина също провежда и първата сватба на Антарктика.

23. Най-южно разположеният град на планетата

Ушуая (на испански Ushuaia) е най-големият град в архипелага Огнена земя, Аржентина и често се счита за най-южно разположеният град на планетата, въпреки че според Чили това е Пуерто Уилямс.

Столица е на провинция Огнена земя. Ако планирате да пътувате до Ушуая, не забравяйте да се снимате пред знака „Fin del mundo“ или Краят на света.

24. Аржентина е родното място и на първото дете със законни двама бащи.

Тобиас е първото дете регистрирано с двама бащи – Карлос и Алехандро, които са сключили брак през 2011 г.

25. Пръстовите отпечатъци

Аржентина е първата страна, която използва снемането на пръстови отпечатъци, за да определи дали едно лице е виновно в извършване на престъпление.

Първият известен пример за снемане на пръстови отпечатъци е през юни 1892 г., когато полицията използва кървав пръстов отпечатък, за да идентифицира Франсиска Рохас, като убиеца на собствените си две деца.

Сетланс / Argentina Facts and Culture – Country Reports