За родители: Правила за сигурност и безопасност в интернет

1
273
Добави коментар
Gege
Gege

Правила за сигурност и безопасност в интернет Научете детето какво е интернет сигурност

Детето трябва да се запознае с правилата на поведение в Интернет, веднага щом се научи да отваря браузъра. Обяснете му как могат да го излъжат онлайн, какво може да го нарани или уплаши, както и да навреди на неговия смартфон или компютър. С въвеждането на прости правила всичко това може да се избегне. Ето основните:

Не може да купува нищо, включително приложения.Не може да изтегля музика, игри, приложения, книги и друго съдържание от непроверени сайтове.Не може да разговаря с непознати в чатовете и социалните мрежи. Независимо дали е момче или момиче, от другата страна лесно може да се окаже възрастен мъж.Не може да разкрива лична информация: домашен адрес и телефонен номер, ниво на доходите на родителите, номер на училището, в което се обучава и друга подобна информация.Не може да качва твърде откровени снимки и да посочва местоположението им, ако снимката е направена в апартамент или в училищен двор.

Колкото по-дълго родителите могат да помагат на детето си по приятелски начин да овладее интернет пространството, включително създаването на социални профили, публикуване на снимки, актуализиране на антивирусни програми и инсталиране на игри, толкова по-добре.

Поощрявайте ги да разказват за съмнителна информация или дейност в интернет

Според статистиката, едно на пет деца на възраст 12-13 години не се обръща към никого за помощ в случай на кибертормоз. И само 17% разказват на родителите си за това.

В тази връзка съществува национална телефонна линия за деца в риск, където могат да потърсят помощ – 116 111

За да може детето да говори отворено с родителите си за своите приятели, за тези, които го тормозят или му предлагат да отиде някъде, изпращат му неприлични снимки или картинки, то задача на родителите е да установят приятелски контакт с него. Детето ще се радва да сподели всяка информация с Вас, само при условие, че няма да го критикувате.

Децата крият информация от родителите си, тъй като вярват, че те само ще им се карат или ще им забранят да влизат в интернет. Само спокойната, приятелска комуникация ще предпази детето Ви за в бъдеще, не забравяйте това.

Нека използва компютъра/мобилното устройство само в общо помещение

Да му висите над главата не е необходимо. Поставете детето там, където можете да виждате монитора/дисплея добре, когато то преглежда информация. Ако то протестира, обяснете, че това е необходимо за неговата собствена безопасност.

Задайте контрол на наличните устройства

Според детско проучване за използване на интернет на Центъра за киберсигурност и образование в САЩ 62% от децата на възраст 9-15 години посещават сайтове за възрастни, след като ги намерят при търсене, 21% гледат видеоклипове за възрастни, 31% лъжат сайтовете за тяхната възраст и 20% умишлено търсят информация за възрастни.

Безопасност в интернет

Няма да можете да ограничите всички джаджи, с които детето ще влезне в интернет. Все пак е във Вашите възможности да подсигурите тези, които са у дома. За да направите това:

Инсталирайте антивирусна програма.Инсталирайте програма за родителски контрол.Активирайте защитени търсения в браузъра.Инсталирайте браузъри за деца. Например „Gogul“ или Kidoz.Инсталирайте приложения, адаптирани за деца. Например YouTube Kids.

Да защитите детето си от информация за възрастни е почти невъзможно. Децата заобикалят родителските ограничения, умело мамейки ги. Всички гледат YouTube по време на междучасията в училище и вече в трети или четвърти клас знаят какво е порнография и наркотици.

Приятелство в социалните мрежи

Социалните мрежи ще Ви помогнат бързо да научите за интересите и преживяванията на детето и да поддържате комуникация с него. Добавете го към приятелите си, споделяйте връзки, харесвайте. Но в никакъв случай не критикувайте страниците на приятелите му или неговите собствени, не прекалявайте с коментарите. В крайна сметка, ако на детето Ви му стане неудобно, то ще създаде втори акаунт, за който няма да знаете.

Важно е да бъдете приятели с детето, включително онлайн, за да сте наясно с всичко, което то научава. Гледайте любимите му влогъри в YouTube заедно с него и по-важното е да знаете с кого е приятел и с кого общува.

Не се намесвайте в общуването му онлайн без причина

Невинното желание да се прочете кореспонденцията на детето е присъщо за всеки родител. Всъщност, за да знаете какво се случва в живота на Вашето дете, трябва да изградите доверчиви отношения с него.

И ако все още не сте могли да се сдържите и сте шпионирали тайно неговите чатове и имейли, то тогава не обръщайте внимание на нецензурността и грубостта. Единственото важно тук е опасността: обсъждане на твърде лична информация, предлагане на наркотици, покани от възрастни непознати, интимни снимки. И ако сте намерили нещо от това в кореспонденцията му, тогава се извинете за нарушаването на личното пространство и обяснете на детето какво го заплашва. Освен това е много важно да се поддържа атмосфера на спокоен разговор, без значение колко е трудно.

За родители: Правила за сигурност и безопасност в интернет

5 (100%) 22 votes