5 известни учени, които са се интересували от окултното

2
130
Добави коментар
setlans
setlans

Повечето известни учени от миналото се смятат за строги идеолози с личности толкова емпирични, колкото и техните научни методи. Да, наистина има доста такива, но и не само. Много от блестящите умове с основен принос към човечеството са вярвали в паранормалното, окултното и метафизичните науки.

Дали интересът им към магията и мистичното е спомогнал за последвалите им открития? За някои, отговорът е твърдо „да“. Въпреки че много теории на въпросните учени са били отхвърляни, заради техните убеждения, те са продължавали да бъдат уверени във вярванията си.

Исак Нютон

Оказва се, че Нютон е бил обсебен от алхимията, която попада в окултните науки. Той е бил убеден, че има метод за откриване на известния и мистериозен философски камък – алхимичното вещество, което може да превърне всеки метал в злато.

Нютон преследва тази идея ad infinitum (завинаги), като пише ръкопис за опита си да създаде елементи като „философски живак“. Смята се, че тези елементи са съставни на философския камък.

Нютон е вярвал толкова много в алхимията, че не е разделял науката от останалите, а я е изучавал наравно с математиката, астрономията и т.н. Смята се, че именно увлечението му към алхимията му помага да направи известните си математически открития.

Нютон пише и „Хронология на древните царства“. В нея той разглежда историята на древните гърци, древен Египет, Асирия, Вавилония и мидийците, персите и храмът на Соломон. В своята хронология, Нютон пише и за вярата си в Атлантида.

Джон Мейнард Кейнс: „Нютон не е първият човек от века на Просвещението, той е последният от магьосниците“.

Джак Парсънс

Парсънс е един от най-сериозните случаи в списъка, с връзки с хора, като Алистър Кроули и Лафайет Роналд Хъбард. Парсънс е известен американски ракетен инженер и изследовател на ракетни двигатели, а също така и телемитски окултист.

Свързан с Калифорнийския технологичен институт (Калтек), Парсънс е един от основателите както на Лабораторията за реактивно движение, така и на компанията Аероджет. Парсънс е пионер в развитието на ракетите с течно и твърдо гориво.

През цялата си кариера Парсънс е бил обсебен от окултното. Той е бил последовател на Кроули в Ордена на ориенталските тамплиери (O.T.O). Парсънс е приел извършването на сатанински ритуали толкова навътре, че дори е започнал да създава собствени практики. Казва се, че е възпявал химните на Кроули преди изстрелването на ракетите, и е бил също толкова променлив в настроенията си, колкото химикалите, които е смесвал.

Академиците, с които е работил, са смятали окултните му убеждения за глупави и по-опасни, дори от откаченото му поведение край експлозивите.

В къщата си, Парсънс е организирал партита с безразборен секс и наркотици, на които са присъствали както окултни ентусиасти, така и физици. Сред тях е бил и Лафайет Роналд Хъбард – основателят на сциентологията и дианетиката.

Парсънс умира млад (на 37 г.) от травми, причинени от голяма експлозия. Въпреки налудничавият му живот, не можем да отречем големият му принос към ракетната индустрия.

Пиер и Мария Кюри

Семейство Кюри, които са известни с научните си постижения в областта на химията и физиката, са били и силно вярващи в паранормалното. Те често са участвали в сеанси с Еусапия Паладино – тяхна приятелка и медиум.

Въпреки че семейство Кюри изучават много строги науки, като химията и физиката, това очевидно не е пречило на вярванията им в отвъдното. Знае се, че по време на сеансите на Паладино, участниците са ставали свидетели на левитиращи маси, контакти с духове и други прояви на паранормална активност.

Вижте още: 10 шокиращи и странни мистерии, които може би никога няма да бъдат разгадани

Въпреки че и двамата Кюри могат да се похвалят с впечатляващи научни постижения и Нобелови награди, те не са успели да обяснят паранормалната активност, която се е случвала на тези сеанси.

Двойката преписвала всичко случващо се на магия и паранормалното. Те дори са вкарали Паладино в контролирана среда, включително и в Психологическия институт в Париж, за да изследват способностите ѝ. Не са успели да опровергаят загадъчните сили на Паладино и до смъртта си са вярвали, че на сеансите действително са се случвали свръхестествени събития.

Карл Юнг

Въпреки че от много хора Юнг не се възприема като учен, теориите му за човешката психология са широко разпространени и изучавани в същата степен, както и постиженията на останалите в нашият списък.

Швейцарският изследовател на психиката прави редица важни открития, които днес са много уважавани и използвани в психологията и психиатрията. Той първи използва термините екстроверт и интроверт. Също така разработва асоциативния тест в психологията и открива констелацията от несъзнавани мотиви, които оказват влияние върху личността, които той нарича психически комплекс.

Заедно с Фройд, Юнг е сред първите, които заговарят за странния свят на несъзнаваното. Също така Юнг изковава значението на думи като: персона – маската, която крие истинската личност и синхроничност – изпълнени със смисъл съвпадения.

Юнг и Фройд са вярвали дълбоко в телепатичните и психични явления. Докато Фройд е избягвал да говори за вярванията си, Юнг е бил очарован от синхронността и телепатията.

Вижте още: Официален документ на ЦРУ разкрива, че са провеждани опити за извънтелесни преживявания

Голяма част от вярата на Юнг в паранормалното произтича от преживяванията, близки до смъртта и извънтелесните преживявания, които лично е изпитвал. По време на тези извънтелесни преживявания, той е плавал над Земята, почти е срещнал своя създател, и е срещнал архетип на своя лекар. От този момент нататък, всички негови колебания за паранормалното са изчезнали.

Никола Тесла

Никола Тесла, любимият на цял свят ексцентричен учен, посветил живота си на създаването на феноменални изобретения. Много от неговите концепции използваме и днес, докато други остават скрити от обществото.

Тесла е бил обсебен от изобретенията, които биха могли да осигурят безплатна енергия на света – което, както се досещате не се е харесвало на определени хора.

Носи се слух, че Тесла също е прихванал радиосигнали с извънземен произход. Той разтълкувал чутото като разговор, а сигналите идвали от Марс, под формата на числа – универсалният език.

Една особеност на Тесла била обсебеността му от цифрата 3. Символ на тройката е триъгълника. Тройката се свързва с триединството на времето (минало, настояще, бъдеще), живота (раждане, живот, смърт) и човека (тяло, душа, дух). В християнството е символ на Светата Троица, а в индуизма на Тримурти (силата на творението, съхранението и разрушението). Друг символ на тройката е хералдическата лилия.

Тесла толкова е бил обсебен от тройката, че си е миел ръцете по три пъти, преди да влезе в сградата си я е обикалял по три пъти, а когато е живял в Ню Йорк, в хотел Ню Йоркър, стаята му е била с номер 3327, на 33-я етаж.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / gaia