Делят ни по-малко от две седмици до дебюта на Старлайнър

1
137
Добави коментар
redbul80
redbul80

На кадъра: техниците прикачват командния модул на „Старлайнър“ към неговия сервизен модул. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit : Boeing Space

23 октомври 2019 г. 16:55 ч.

Светослав Александров. Астронавтът на Боинг Крис Фъргюсън потвърди, че ни делят по-малко от две седмици до дебютния полет на космическия кораб за превоз на астронавти до МКС „Старлайнър“. 

Полетът, който е насрочен за 4-ти ноември, ще бъде проведен от базата Уайт Сендс в Ню Мексико. В рамките на този дебют ще бъдат запалени ракетните двигатели на аварийните системи на „Старлайнър“ и с това трябва да бъде демонстрирано, че корабът ще може да се отдалечава на безопасно разстояние от стартовата площадка в случай на катастрофална повреда.

След като това полетно изпитание приключи, Боинг ще се съсредоточи върху втората мисия на „Старлайнър“. Пак по думите на Фъргюсън процедурите за прикачването на кораба към ракетата-носител „Атлас 5“ ще започнат около 11-ти ноември. При този втори полет на „Старлайнър“, който е насрочен за не по-рано от 17-ти декември, корабът ще демонстрира способността си да се скачва с Международната космическа станция и да се завръща на Земята.

Напомням на читателите, че СпейсЕкс и Боинг са двете частни компании, избрани от НАСА да превозват астронавти до МКС. Подходите на фирмите са коренно различни, като СпейсЕкс предпочита поетапната разработка. Така корабът „Крю Драгън“, който летя до МКС през март на своя дебютен безпилотен полет, не бе екипиран с всичките си животоподдържащи системи и е с по-опростен дизайн от следващото поколение кораби „Крю Драгън“. 

Но двата кораба „Старлайнър“, които ще се използват по време на полетите през ноември и декември, са напълно идентични с тези, които ще превозват хора. Ето защо в случай, че полетите приключат успешно, Боинг може да пристъпи към изстрелване на астронавти незабавно, още в началото на 2020-та: просто компанията няма какво повече да доработва по тях. 

Това е и причината, поради която е трудно да се предскаже коя от двете фирми първа ще прати човек в космоса. Предполага се, че развръзката ще стане ясна през първата половина на 2020-та, но отново всичко зависи от успеваемостта на финалните тестове. Ключовата фраза е „ако всичко мине добре“, а тъй като става въпрос за нови кораби, никой не дава гаранции за успех от раз. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/