Новоизстреляният американски космически телескоп Тес ще участва в търсенето на извънземни цивилизации

1
131
Добави коментар
redbul80
redbul80

Илюстрация от художник: планетата HD 21749c, първата планета с размера на Земята, открита от „Тес“, както и планетата HD 21749b, която не е скалиста и е по-малка от Нептун. Image credit : Carnegie Institution of Science/Robin Dienel

23 октомври 2019 г. 17:30 ч.

Светослав Александров. Най-новият космически телескоп на НАСА „Тес“, който бе изстрелян успешно през април 2018-та година, ще участва в търсенето на извънземни цивилизации. Новината бе съобщена от Breakthrough Initiatives днес, на 23-ти октомври. 

Търсенето ще се осъществи в рамките на сътрудничество на име Breakthrough Listen, което ще бъде ръководено от заместник-директорката по програмата „Тес“ Сара Сийгър, изпълнителния директор на Breakthrough Initiatives Пийт Уордън и д-р Ендрю Сиймиън, водещ учен от изследователския център на SETI към Бъркли.

Ето как ще протече сътрудничеството: откриваните от „Тес“ планети, които имат шанс да да обитаеми, ще бъдат добавяни към списъка на Breakthrough Listen и ще бъдат допълнително изучавани от основните съоръжения на Listen: телескопите Green Bank и Parkes, Meerkat, Automated Planet Finder, а също така и от съоръженията на партньорските страни: VERITAS, NenuFAR, FAST, Murchison Widefield Array, станциите LOFAR в Ирландия и Швеция, обсерваторията Джодрел Бенк, обсерваторията Кек, радиотелескопа Sardinia и, разбира се, веригата на SETI Allen Telescope Array.

„Вълнуващо е, че най-могъщата търсаческа инициатива в рамките на SETI, заедно с нашите партньори по цялото кълбо, ще си партнират с екипа на „Тес“ и най-мощната машина за търсене на планети“, съобщава д-р Уордън. „Очакваме с нетърпение да работим заедно, докато се опитваме да отговорим на един от най-основните въпроси за мястото ни във Вселената: Сами ли сме?“

Към настоящия момент са открити над 4 000 извънслънчеви планети. Дали обаче на някоя от тях има живот, все още не знаем със сигурност! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/