Крепостта Овеч – история и гледки

2
153
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

Все още хубавото време позволява за прекараме един ден на открито, дори това да е някоя близка забележителност. Първият път се качих набързо на крепостта Овеч преди цели 8 г., но преди десетина дни отделихме цял следобед с моята съпруга Юли и с нашата скорошна позната Олга от Русия.

На крепостта Овеч
Кога е построена

Преди да се отправим към тази твърдина, отстояща само на 55-60 км от Варна, реших да попрочета малко за нея и историята й ми се стори много интересна. Знаете ли, че самото място е обитавано още от времето на траките, но истинската крепост е изградена от византийците през 4-ти век, за да спре нахлуващите от север славяни и други войнствени народи?

Крепостта е използвана като такава до 7-и век, когато е създадена Дунавска България със столица Плиска. След това изворите сякаш замлъкват за Овеч. Навярно е съществувала като крепост по време на Първото Българско царство, но не са известни преки сведения за това. Историците са открили два надписа от хан Омуртаг от времената на походите му срещу франките и маджарите.

Изглед към Провадия

Крепостта Овеч повторно започва да се обитава от 9-ти век, но разцветът й е по време на Второто Българско царство. След отхвърлянето на византийското владичество, тя е използвана от цар Калоян и брат му Петър. В края на 13-ти век тук бляскава победа над византийците удържа цар Ивайло.

За жалост, крепостта е завладяна от османлиите през 1388 г., но е отвоювана от българските въстаници на Константин и Фружин през 1409 г. и остава в български ръце до 1413 г. По време на кръстоносния освободителен поход на Владислав III Ягело и Янош Хунияди техните войски завладяват и унищожават Овеч през 1444 г. След неуспеха на похода, османците възстановяват крепостта, но тя е изоставена в края на 17-ти век.

Ранна есенна гледка
За името

Вероятно се питате откъде ли идва името Овеч? При построяването й, византийците я наричат Проватон, а славяните са превели това название и оттогава е известна като „овчата крепост“. По-късно българите са възприели нарицанието й и оттогава в документите е известна като Овеч. Османците я нарекли „таш хисар“, което ще рече „каменна крепост“. Днес българското наименование е възстановено и крепостта се посещава от туристи от цял свят.

Кратко видео от пътуването ни.

Затова, наслаждавайте се на останалите хубави есенни дни и посетете някой интересен обект, дори да е близо до мястото, където живеете. Ако искате, споделете преживяванията си тук.