СпейсЕкс извърши огнево изпитание на подобрената спасителна система на Крю Драгън. Цялостен огневи тест на капсулата – на…

1
165
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от статичното запалване на подобрената спасителна система на СпейсЕкс. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit : SpaceX

25 октомври 2019 г. 08:05 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания СпейсЕкс извърши огневи тест на подобрената спасителна система на „Крю Драгън“ като част от подготовката за предстоящото изпитание на целия космически кораб на статичен стенд и по-късно по време на полет. Новината бе съобщена от СпейсЕкс в Туитър.

По първоначална информация огневото изпитание на космическия кораб на статичен стенд е планирано за 2-ри ноември. 

Този тест представлява повторение на изпитанието от месец април, когато настъпи катастрофална аномалия и капсулата на „Крю Драгън“ експлодира. Последващото разследване показа, че е настъпил теч на горивните системи. Инженерите на СпейсЕкс са въвели нужните промени и спасителната система сега е подобрена.

Ако ноемврийското изпитание на „Крю Драгън“ мине успешно, следващата стъпка пред СпейсЕкс ще е да прикачи този кораб към ракета, да го изстреля и по време на ракетния полет да активира спасителните му системи. Това може да се случи още през декември.

В случай че и този тест приключи с успех, „Крю Драгън“ ще е готов за превоз на хора. Пилотираният полет може да е факт в началото на 2020-та.

Напомням на читателите, че конкурентната компания Боинг също се готви за полетни изпитания през ноември и декември. На 4-ти ноември ще бъде проведен изпитателен полетен тест на спасителните системи на кораба „Старлайнър“. А в средата на декември очакваме първото му пробно роботизирано изстрелване към Международната космическа станция. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/