Експерт по сигурността разкри каква опасност скоро може да помете България |

2
101
Добави коментар
albenapet
albenapet

„Не виждам на този етап пряка заплаха за сигурността на България, но в дългосрочен план можем да очакваме нови бежански вълни. Турция ще втвърди тона си към Европа, защото някой все пак ще трябва да финансира разселването и създаването на нови условия за живот“. Това заяви Йордан Божилов, председател на Софийския форум за сигурност. 

Той припомни, че идеята за създаване на зона за сигурност в района не е нова: „Турция от много години излиза с тази идея, която не беше посрещната никак положително нито от САЩ, нито от европейските страни.

Но както видяхме, няма сила, която да спре Ердоган за изпълнение на своите цели“.

„С операцията „Извор на мира“ турският президент Реджеп Ердоган има две основни цели – и вътрешнополитическа, и външнополитическа“, смята Божилов, цитиран от БНР.

„Външнополитическата е възпрепятстване на по-нататъшното консолидиране на силите на сирийските кюрди, които имаха самочувствието на основната сила, победила „Ислямска държава“ в Сирия.

В крайна сметка Ердоган иска да възпрепятства и създаването на една консолидирана кюрдска държава“, заяви Божилов. 

Вътрешната цел на турския президент е да се справи с напрежението, създадено в самата Турция от присъствието на около 3,5 млн. сирийски бежанци, което предизвиква недоволство и от самите турци, смята експертът.

Божилов е скептичен, че Турция ще може лесно да удържи военните си победи.

„Една военна операция изисква установяване на продължителен контрол. Има идея и за разместване на хора – изпращане на сирийски араби от Турция към тези зони.

Това би породило една нова хуманитарна криза. Турция ще има значителни проблеми със своята сигурност, тъй като кюрдите и в Сирия, и в самата Турция не приемат това насилствено влизане и разселване на кюрди“, отбеляза Йордан Божилов.

„Има едно общо разбиране и съгласие при всички анализатори, че лесно решение на кризата в Сирия няма. Ситуацията се заплита още повече след турското навлизане в северната част на страната“, коментира Йордан Божилов.