Приключи цялостното картографиране на астероида Бену от хиляди доброволци

1
99
Добави коментар
redbul80
redbul80

Сертификатът, връчен на администратора на сайта Светослав Александров за картографирани 258 изображения

26 октомври 2019 г. 22:50 ч.

Светослав Александров. Приключи един от най-вълнуващите доброволчески проекти, в който всеки можеше да участва и да работи за мисията на НАСА „Озирис-Рекс“! Днес завърши и изпращането на сертификатите към участниците, като те са раздадени на всеки, който е картографирал успешно поне едно изображение.

Напомням на читателите, че автоматичната междупланетна станция „Озирис-Рекс“ бе изстреляна през септември 2016-та година и с това бе положено началото на най-амбициозната възвръщаема мисия от епохата на лунните експедиции „Аполо“ през 70-те. Ако всичко мине наред, „Озирис-Рекс“ трябва да се спусне на повърхността на астероида Бену и да вземе от него до 2 килограма проби. Автоматичната станция пристигна в околностите на Бену в края на 2018-та, но когато първите снимки пристигнаха, учените бяха шокирани да установят, че повърхността на астероида е твърде скалиста и трудно може да се подбере безопасно място за спускане и събиране на проби.

Затова през месец май НАСА оповести, че ще си партнира с CosmoQuest – програма на Планетарния научен институт, която подкрепя граждански научни инициативи. Доброволците, които се записаха в програмата, изпълняваха същите задачи както планетарните учени от екипа на „Озирис-Рекс“ – да измерват големите скали на Бену и да картографират камъните и кратерите. Хиляди души се записаха да участват, в това число и българи. Лично аз съм успял да обработя и картографирам над 250 снимки. А вие? Покажете Вашите сертификати във Фейсбук страницата на КОСМОС БГ! 

Очаква се спускането на „Озирис-Рекс“ към повърхността на Бену да е факт през 2020-та година. Завръщането на капсулата на Земята със събраните проби е предвидено за септември 2023-та година. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/