Какво да знаем за отдръпващите се венци

2
174
Добави коментар
stefan006
stefan006

Здравите венци прилягат плътно около видимата част или „короната“ на зъбите. Рецесията на венците се получава, когато венците се отдръпват или отстъпват, излагайки корените отдолу. За разлика от короната на зъба, корените нямат защитно емайлово покритие. Това прави откритите корени чувствителни и податливи на разпад.

След като тъканта на венците се отдръпне от зъбите, тя не може да расте обратно. Някои лечения обаче могат да помогнат за възстановяване на тъканта на венците около зъбите.

Пародонтозата или болестта на венците се отнася до инфекцията и възпалението на венците и други структури в устата.

Това възпаление възниква поради натрупване на бактериални отлагания, наречени плака.

Фактори, които могат да причинят или допринесат за пародонтоза, включват:

лоша хигиена на устната кухина криви зъби повредени или дефектни пломби мостове или частични протези, които вече не се вписват генетично предразположение хормонални промени поради бременност или орални контрацептиви лекарства, които причиняват сухота в устата определени имунни нарушения стрес тютюнопушенето или употребата на който и да е тютюнев продукт

 

Гингивит

Гингивитът причинява зачервяване на венците, подуване и понякога кървене. Без лечение гингивитът може да доведе до пародонтит.

 

Пародонтит

Пародонтитът е по-късният стадий на пародонтоза и може да доведе до отстъпване на венците.

Докато венеца и съединителните тъкани се отдръпват от зъба, между зъба и венеца се образува джоб, който започва да натрупва бактерии. С течение на времето бактериите причиняват по-нататъшно възпаление.

Ако венците се оттеглят твърде много, това може да доведе до загуба на кост, което може да доведе до отпускане или изпадане на зъбите.

 

Неправилно четкане

Редовното миене с четка е от съществено значение за поддържането на добра устна хигиена. Въпреки това, използването на неправилна техника на четка може действително да допринесе за отдръпване на венците.

Генгивалният марж е частта от венеца, която влиза в контакт с коронката на зъба. Неправилно или прекалено силно четкане може да повреди гингивалния ръб, евентуално да предизвика възпаление на венците и рецесия.

Неправилните фактори на четкане, които могат да предизвикат рецесия на венците, включват:

прилагайки прекалено голямо налягане използване на четка за зъби с твърда или средна четина миене на зъбите с широко, хоризонтално движение