Американската мисия ИнСайт се е натъкнала на необичайно свойство на почвата на Марс!

1
179
Добави коментар
redbul80
redbul80

На тази снимка, заснета от „Инсайт“ на 27-ми октомври, се вижда как „къртицата“ е излязла наполовина от дупката си. Photo credit : NASA/JPL-Caltech

28 октомври 2019 г. 19:20 ч.

Светослав Александров. Екипите, работещи с американската мисия на Марс „ИнСайт“ и доставената от нея немска „къртица“, вече работят по въпроса защо „къртицата“ е започнала да излиза неочаквано от дупката, вместо да продължи да дълбае навътре. Съгласно съобщение, разпространено от НАСА, по предварителна информация става въпрос за някакво необичайно свойство на почвата на Червената планета. 

Това е поредният случай, който ни доказва колко малко все още знаем за планетата.

Защото, независимо от факта, че през последните години на Марс се установи трайно роботизирано присъствие, независимо че тези роботи са изпратили хиляди терабайти данни на Земята, планетата си остава до голяма степен чужда. Тя продължава да изненадва нейните изследователи по неочакван начин. Няма значение, че поведението на „къртицата“ е било моделирано с помощта на компютър и десетки пъти изпробвано в симулирана почва на Земята, очевидно тук става въпрос за нещо ново и уникално.

Един от потребителите на сайта Unmanned Spaceflight смята, че свойствата на марсианския реголит силно напомнят на описаното в романа на Артър Кларк „Лунен прах“. Ето какви са думите на един от героите на книгата:

— Този прах — обади се ядовито помощник-инженерът на Порт Рорис — съчетава най-лошите свойства на твърдите тела и течностите, без нито едно от предимствата им. Когато искаш — не изтича, а когато не искаш — изтича.

Изглежда, че именитият писател се е оказал за пореден път пророк. 

През следващите дни и седмици екипите на „ИнСайт“ ще анализират доколко е безопасно да повдигнат роботизираната ръка, с помощта на която бе прикрепяна „къртицата“. Положението е напрегнато – всяка грешка може да се заплати скъпо. Ако обаче ръката бъде отместена, учените биха могли да погледнат какво точно става в почвата. 

Очакваме с нетърпение да разберем развръзката на историята! 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/