Превръщат училищни автобуси в домове за бездомни семейства

1
88
Добави коментар
vocala
vocala

Всеки има нужда от покрив над главата си. Това може да бъде вила, апартамент в небостъргач или панелка, бунгало в гората или… преустроен училищен автобус.

За Джули Аткинс превръщането на старите училищни автобуси в миниатюрни домове за работещи бездомни семейства е чудесно решение. Идеята и хрумнала, когато била журналист на свободна практика, живееща в Ашланд, Орегон, когато започнала да изследва и записва историите на бездомните хора, според People.

Тя прекарва две години в разпъване на палатка и живее редом с бездомни хора в Денвър. Тогава тя разбира: „Те искат да имат място за живеене, което е тяхно собствено, това е безопасно – и искат да бъдат мобилни, за да могат да получат по-добра работа“, споделя Аткинс пред People.

Тогава се натъкна на семейства, живеещи в стари училищни автобуси. Тя среща семейство със седем деца, които са изтръгнали седалките и живеят на матраци на пода на автобуса. „Беше притеснително“, добавя Акинс. „Нямаше тоалетна, душ или кухня.“

Тогава се ражда идеята за „Превозни средства за промяна“. Аткинс смята, че автобусите имат 240 квадратни фута (22 квадратни метра) пространство и са бракувани от училищните власти, когато са само на 12 години, така че са в добра форма. Бихте могли да добавите електричество, кухня, както и баня и да настаните семейство в „skoolie“. Тя стартира нестопанската организация през 2017 година.

„Това е проект, който наистина смятам, че може да окаже влияние“, казва Алекс Даниел, който е прекарал години в проектирането и изграждането на малки къщички за бездомните в Юджийн, Орегон. Видял е случайно какво прави Аткинс и предлага да и помогне. Сега той работи върху проектирането и изграждането на две Skoolie-та с помощта на доброволци. Автобусите са дарени от местните училищни власти.

Едно от семействата, които току-що са се преместили в собствения си дом, е Флудс. Поради здравословни проблеми, семейството изостава с наема си и докато собственикът е проявявал разбиране за известно време, в крайна сметка е трябвало да се изнесат. Пет-членното семейство живеело в къмпинг на палатка, докато той затворил след края на лятото.

„Това, което хората не разбират, е, че дори някой да има доходи, той може да се озове на улицата – дори семейства“, казваг семейство Флудс.

Семейството разбира за „Превозни средства за промяна“, кандидатства за дом и успява да се премести в Деня на благодарността, 2018 г. Автобусът променя живота им. Те могат да се отпуснат и семейството има надежди за бъдещето. В момента автобусът е паркиран в мобилен парк.

Сегашният план е да се прави една Skoolie годишно, но ако организацията може да събере повече средства, те могат да построят още малки жилища. Надяват се, че тази идея може да бъде реализирана и в други общности в страната. За някои хора това е само училищен автобус, но за семействата, които живеят в тях, той е дом.