Вержиния Велчева: Христо Иванов и Атанас Атанасов да си ходят, в ДБ трябват нови лица

1
161
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Вержиния Велчева, която е бивш депутат от ВНС, а по-късно и съветник на президента Желю Желев, призова Христо Иванов и Атанас Атанасов да освободят лидерските постове в Демократична България, защото вече са изхабени, а трябват нови лица.

Ето какво сподели тя в профила си във фейсбук:

Няколко бързи извода от резултатите:

За кого ще гласувате на втория тур?

1. Вижте резултатите в реални гласове – така по-осезаемо ще усетите за каква квази-представителност става дума.

2. Добре е да се направи анализ на гласовете “не подкрепям никого”, които нарастват. Тези хора не са апатични, те са си направили труда да отидат и да гласуват и нещо казват.

3. Да, на много от нас ни се искаше да има някаква по-съществена промяна. Но ако сме честни трябва да признаем, че резултатите са логични и бяха предвидими.

4. Специален анализ трябва за това къде и защо гласовете на хора, които са политически съмишленици бяха разпръснати поради непреодолимо лично и политическо его.

5. За ДБ – много са проблемите, които пречат за един по-добър резултат, но един от главните е очевидната лидерска криза (нищо лично към Атанасов и Иванов). Политиката бързо изхабява и трябват нови лица с нов хъс и лична мотивираност. И поне малко харизма. Има ги. И хората ги разпознават. В последствие някои могат да се окажат разочарование, но в момента има нужда от тяхната енергия и амбиции. Мога да го обясня с имена, но ще стане много дълго.

6. Глупаво и политически недалновидно е да се обвиняват други, че резултатът не е по-голям. Особено ме притеснява озлоблението, което дори не е благовидно прикрито в много от коментарите. Избирателите са такива, каквито са. Не някой друг е виновен, че те са гласували така или не са гласували. Главният въпрос е какво да се направи така, че следващия път да им се предложат по-убедителни кандидати и листи и тези, които не гласуваха да видят смисъл да го направят.

P.S. Сериозно предизвикателство е осигуряването на подкрепа в София на кандидатите за районни кметове, които са на балотаж, особено при очакваното неучастие на повечето привърженици във втория тур на изборите за кмет на София.