ЦИК глобява bTV за предизборна агитация в изборния ден

1
97
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Централната избирателна комисия е решила да наложи две глоби на Би Ти Ви за предизборна агитация в изборния ден. Двете сходни решения от днес са по сигнали на представители на ГЕРБ за репортажи, излъчени в изборното студио на телевизията в неделя следобед.

ЦИК приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представляват нарушение на Изборния кодекс. „Предизборна агитация“ по смисъла на кодекса е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма, посочват от комисията.

Забраната за агитация е установена, за да се даде възможност на избирателите в спокойна атмосфера да формират свободно волята си по въпроса кой кандидат да подкрепят. При отправени внушения за подкрепа или неподкрепа такава възможност на избирателите не може да се осигури, мотивират се от ЦИК.

Целите решения на ЦИК:

РЕШЕНИЕ

№ 1594-МИ

София, 29.10.2019

ОТНОСНО: нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК, за предизборна агитация в изборния ден от БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД

В Централната избирателна комисия са постъпили по електронната поща сигнали от Бедрос Левон Пехливанян, упълномощен представител на ПП ГЕРБ с вх. № Ж-242-6 от 27 октомври 2019 г., сигнал от Местна коалиция ГЕРБ (СДС) чрез Цветомир Петров Паунов, упълномощен представител с вх. № С-243-6 от 27 октомври 2019 г., сигнал от Е. Г. с вх. № С-222-3 от 27 октомври 2019 г., за нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК.

В сигналите се твърди, че в следобедната емисия на БТВ в 16:20 ч. в репортаж със заглавие „Хубаво, но не е готово“ и с подзаглавие „Ремонтът на граф Игнатиев – нито в срок, нито според очакванията на столичани“, се отразява ремонтът на ул. Граф Игнатиев в столицата. Водещи са А. Х. и С. И.. Използвани са кадри от вече излъчвани материали, и по-конкретно на ранена жена, чийто съпруг изкъртил три „перки“, поставени като ограничители на ул. „Граф Игнатиев“. Въпросното предаване е част от обзорното предаване на телевизията за провеждането на местните избори с наименование “Местните 2019“. В сигналите се посочва, че по този начин се правят индиректни внушения по отношение на решението на избирателите за кого да дадат своя вот. Нарушението, според сигналоподателите, се състои в излъчването на репортаж, който не касае законосъобразността на изборния процес, а агитация срещу кандидата за кмет Йорданка Фандъкова, а на нея не й е дадена възможността да представи своята гледна точка.

Централната избирателна комисия в изпълнение на правомощията си по чл. 57, ал. 1, т. 1 ИК извърши проверка на посочения видео-материал. В интервала 16:22:49 – 16:26:21 ч. по БТВ е излъчено предаване, което е част от обзорното предаване на телевизията за провеждането на местните избори с наименование “Местните 2019. Отново ти местиш.“. Въпросното предаване е със заглавие „Хубаво, но не е готово“ и с подзаглавие „Ремонтът на граф Игнатиев – нито в срок, нито според очакванията на столичани“ и в него се отразява ремонтът на ул. Граф Игнатиев в столицата. Водещи са Л. Б., А. Х. и С. И.. Използвани са кадри от вече излъчвани материали, включително интервюта с недоволни граждани.

Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Централната избирателна комисия приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК. Нарушението се изразява в излъчването на репортаж, който няма връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден, и представлява предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ДР на ИК.

Съгласно посочената разпоредба „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма. Разпоредбата на чл.182, ал.4 ИК се намира систематически в Раздел ІІ „Предизборна агитация“, който е от глава дванадесета „Правила за провеждане на предизборна кампания“. Забраната за агитация е установена, за да се даде възможност на избирателите в спокойна атмосфера да формират свободно волята си по въпроса кой кандидат да подкрепят. При отправени внушения и призиви за подкрепа или неподкрепа такава възможност на избирателите не може да се осигури.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и т. 26 във връзка с чл. 182, ал. 4 във връзка с чл. 480, ал. 2, чл. 496 и чл. 498 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

УСТАНОВЯВА нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 от ИК, изразяващо се в извършване на предизборна агитация в изборния ден, извършено 27 октомври 2019 г. в интервала 16:22:49 – 16:26:21 часа от БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД, ЕИК 130081393, със седалище и адрес на управление: гр. София, Столична община, район „Триадица“, административна сграда на НДК, пл. „България“ № 1, представлявано от Господин Борисов Йовчев, Тонислав Радославов Попов и Флориан Скала.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Господин Борисов Йовчев, Тонислав Радославов Попов и Флориан Скала – представители на БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД.

Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова

РЕШЕНИЕ

№ 1595-МИ

София, 29.10.2019

ОТНОСНО: нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК, за предизборна агитация в изборния ден от БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД

В Централната избирателна комисия е постъпила по електронната поща жалба от ПП ГЕРБ, представлявана от Бойко Борисов чрез Здравко Кирилов Костадинов, упълномощен представител, председател на общинското ръководство на ГЕРБ Сливен с вх. № Ж-244-6 от 27 октомври 2019 г., за нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК.

В жалбата се твърди, че в следобедната емисия на БТВ в интервала от 17:20 ч. до 17:30 в репортаж, озаглавен „Чумата в предизборна употреба“ с подзаглавие „Разследване на bТV по сигнали за изплащане на обезщетения на хора с прасета-фантоми“. Репортажът е част от обзорното предаване на телевизията за провеждането на местните избори с наименование „Местните 2019. Отново ти местиш“. Същият репортаж е публикуван на официалната интернет страница на телевизията на адрес https://btvnovinite.bg/mestnite2019/problemi/kak-chumata-po-svinete-se-namesi-v-agitacijata-na-kandidat-kmetove.html със заглавие „Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове“.

В жалбата се посочва, че в телевизионния репортаж репортерката е споменала, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа било изписано „СЛИВЕН“, с което се внушавало, че посочените нарушения са извършени в община Сливен. В статията, публикувана на посочения интернет адрес е посочено, че става дума за село Гавраилово, община Сливен.

В жалбата се твърди, че в излъчения репортаж и в публикуваната статия се отправят директни внушения, че кметът на село Гавраилово, който е отново кандидат за кмет изплатил на 84 души от селото по 300 лева обезщетение за доброволно умъртвени прасета като въпросните обезщетения кметът плащал и на хора от ромската махала, които никога не са имали прасета. Веднага след излъчването на репортажа в 18:04 часа водещият на предаването „Местните 2019“ С. И. прави констатацията, че „Един глас вече струва 100 лева и едно прасе“.

Централната избирателна комисия в изпълнение на правомощията си по чл. 57, ал. 1, т. 1 ИК извърши проверка на посочения видео-материал. В следобедната емисия на БТВ в интервала от 17:27:31 ч. до 17:32:32 ч. в репортаж, озаглавен „Чумата в предизборна употреба“ с подзаглавие „Разследване на bТV по сигнали за изплащане на обезщетения на хора с прасета-фантоми“. Репортажът е част от обзорното предаване на телевизията за провеждането на местните избори с наименование “Местните 2019“. Същият репортаж е публикуван на официалната интернет страница на телевизията на адрес https://btvnovinite.bg/mestnite2019/problemi/kak-chumata-po-svinete-se-namesi-v-agitacijata-na-kandidat-kmetove.html със заглавие „Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове“.

В телевизионния репортаж репортерката споменава, че ще разкрие името на селото след края на изборния ден, а в горния десен ъгъл на информационния банер в репортажа е изписано „СЛИВЕН“, с което се внушава, че посочените нарушения са извършени в община Сливен. В статията, публикувана на посочения интернет адрес е изписано, че става дума за село Гавраилово, община Сливен.

В излъчения репортаж и в публикуваната статия се отправят директни негативни внушения, че кметът на село Гавраилово, който е отново кандидат за кмет изплатил на 84 души от селото по 300 лева обезщетение за доброволно умъртвени прасета като въпросните обезщетения кметът плащал и на хора от ромската махала, които никога не са имали прасета. Веднага след излъчването на репортажа в 18:04 часа водещият на предаването „Местните 2019“ С. И. прави констатацията, че „Един глас вече струва 100 лева и едно прасе“.

Съгласно разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК не се допуска предизборна агитация 24 часа преди изборния ден и в изборния ден.

Централната избирателна комисия приема, че негативни квалификации и внушения срещу даден кандидат, дори извършени по индиректен начин, в изборния ден, представлява нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК. Нарушението се изразява в излъчването на репортаж и публикация на официалната интернет страница на телевизията на адрес https://btvnovinite.bg/mestnite2019/problemi/kak-chumata-po-svinete-se-namesi-v-agitacijata-na-kandidat-kmetove.html със заглавие „Как чумата по свинете се намеси в агитацията на кандидат-кметове“. Посочените материали нямат връзка с отразяването на изборния процес в изборния ден, и представлява предизборна агитация по смисъла на § 1, т. 17 ДР на Изборния кодекс.

Съгласно посочената разпоредба „предизборна агитация“ е призив за подкрепа или за неподкрепа на кандидат, партия, коалиция или инициативен комитет при участие в избори. За да е налице нарушение на забраната за предизборна агитация е достатъчно да бъде направено политическо внушение и то под всякаква форма. Разпоредбата на чл.182, ал.4 ИК се намира систематически в Раздел ІІ „Предизборна агитация“, който е от глава дванадесета „Правила за провеждане на предизборна кампания“. Забраната за агитация е установена, за да се даде възможност на избирателите в спокойна атмосфера да формират свободно волята си по въпроса кой кандидат да подкрепят. При отправени внушения за подкрепа или неподкрепа такава възможност на избирателите не може да се осигури.

Предвид гореизложеното и на основание чл. 57, ал. 1, т. 1 и т. 26 във връзка с чл. 182, ал. 4 във връзка с чл. 480, ал. 2, чл. 496 и чл. 498 от Изборния кодекс Централната избирателна комисия

Р Е Ш И:

УСТАНОВЯВА нарушение на разпоредбата на чл. 182, ал. 4 ИК, изразяващо се в извършване на предизборна агитация в изборния ден, извършено 27 октомври 2019 г. в интервала 17:27:31 – 17:32:32 часа от БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД, ЕИК 130081393, със седалище и адрес на управление: гр. София, Столична община, район „Триадица“, административна сграда на НДК, пл. „България“ № 1, представлявано от Господин Борисов Йовчев, Тонислав Радославов Попов и Флориан Скала.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на ЦИК да състави акт за установеното нарушение на Господин Борисов Йовчев, Тонислав Радославов Попов и Флориан Скала – представители на БТВ „МЕДИА ГРУП“ ЕАД.

Председател: Стефка Стоева

Секретар: Севинч Солакова