САЩ настояват газовата връзка с Гърция да се случи в срок

1
134
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България – г-жа Херо Мустафа, Вашингтон очаква българо-гръцката газова връзка да бъде завършена в срок. Тя е настояла за това по време на срещата си с българския министър на енергетиката Теменужка Петкова. На нея е станало ясно, че и България, и САЩ има за приоритет „гарантиране на енергийната сигурност чрез диверсификация на доставките на ресурси“ у нас.

По време на разговора министър Петкова е запозна посланик Мустафа с изминатите стъпки от 2015 г. до момента по реализацията на проекта за изграждане на интерконектора Гърция-България, съобщават от пресцентъра на ведомството. „В момента се работи усилено по трасето на газовата връзка. Крайният срок, към който се стремим за въвеждане на проекта в търговска експлоатация, е втората половина на 2020 г.“, е заявила Петкова. Тя е изтъкнала, че с извършените първи доставки на втечнен природен газ, с произход САЩ през месец юни тази година, страната ни е направила още една важна крачка към постигане на реална диверсификация.

Пред посланик Мустафа министър Петкова е изразила увереност, че заявеното участие от страна на американската компания „Дженерал електрик“ при структуриране на финансирането, както и като потенциален проектант и доставчик на различни пакети, включително оборудване за турбинна зала, компресори, трансформатори и други, е ясен знак за инвеститорския интерес към проекта АЕЦ „Белене“.

„Целта на българската страна е проектът да гарантира енергийната сигурност в региона“, каза още Петкова.

По отношение на двете американски топлоелектрически централи в България – „Контур Глобал Марица Изток 3“ и „Ей и Ес Гълъбово“, с които държавата води преговори за прекратяване на дългосрочните договори за изкупуване на електроенергия, Петкова е подчертала, че „те са от стратегическо значение за българската електроенергийна система“. „Уверена съм, че в рамките на конструктивен диалог с колегите от „Контур Глобал Марица Изток 3“ ще постигнем балансирано решение в интерес и на двете страни“, казва министърът.