Хубавият Дворец в Балчик – морската резиденция на кралицата

2
204
Добави коментар
IvanStl
IvanStl

За красивия дворец в Балчик е втората статия на нашата гостенка от Япония Хироко Суда. В първата тя много добре описа нашия Исторически парк, а сега да видим през нейния поглед Двореца в Балчик.

Живописният курорт Балчик е разположен на брега на Черно море в североизточна част на България. Градът е бил някога румънско владение, но е известен с това, че румънската кралица Мария Александрина Виктория е изживяла последните си години тук. Тази красивата местност е осеяна с много вили всред дълбока зеленина и неслучайно очарова туристите.

Безценният дворец на брега на Черно море

В годините преди Втората световна война красивата румънска кралица Мария е прекарвала лятото в околностите на живописния черноморски град Балчик. Тя много харесвала мястото и купила земята наоколо, заедно с къщите и винарните, и построила днешния Дворец.

Дворецът е великолепна сграда. От него се откриват чудни гледки към околните хълмове и към морето. Строителството му започва през 1927 г. и е завършен през 1937 г., едва една година преди смъртта на кралицата. Навярно единствената й награда са десетте години, прекарани на това живописно място.

Ботаническата градина

През 1940 г. Балчик отново влиза в пределите на България. Тогава е построена новата Ботаническа градина с площ 65 000 кв.м, която днес принадлежи на Софийския. В нея има над 2000 растения и цветя, на които всеки ден се наслаждават туристите. Има и хубави здания, съчетаващи стиловете на изтока и запада.

Вила Исбунда

За строителството на двореца кралица Мария е поканила италиански архитект. Той е създал редица изящни здания, които съчетават в себе си балканския и османския стил. Днес на територията му има 12 вили. На снимката виждате „Вила Исбунда“, двуетажна сграда, отличаваща се със своята хубост. В онези времена е имало кинотеатър, поща и телеграфна станция.

Тази обикновена едноетажна сграда в началото се е използвала като общо спалня. Днес е отворена за посетители се използва като къща за гости. В обхвата на двореца има още 5 вили. Общият брой стаи е 41, като 12 от тях са първокласни.

Кралската резиденция „Тихото гнездо“
Тихото гнездо

На снимката се вижда дворецът, който е бил резиденция на кралицата, наречен „Тихото гнездо“. Тази удивителна и обикновена за дворец сграда представлява домът на кралицата, в която внимателно е изпипана всяка подробност.

Най-просторната стая се намира на втория етаж. Представлява гостна / спалня, където кралица Мария е прекарвала повечето време. Всички мебели и предмети, които е използвала приживе, все още са украсени и напомнят нейната епоха. Леглото е било малко, сякаш кралица мария е била твърде миниатюрна.

От балкона на втория етаж се вижда красивото Черно море. Кралица Мария се е родила в британско кралско семейство. Братовчед й Джордж V по-късно става британски крал. Тя е омъжена за румънския принц Фердинанд, който по-късно станал крал на Румъния. След кончината на мъжа си, тя се оттеглила от света и живяла в този дворец, откъдето всеки ден се е наслаждавала на морето по време на бурния си живот

Градината на Двореца

Има разлики между ботаническата градина и тази на Двореца. Общо казано, първата е двуизмерна, разположена е на равна повърхност. Втората обаче, е триизмерна. Вилата е оградена от хълмове, стъпала и вълнобразна местност. Насред нея тече река, върти се водно колело, водопадът е красив и се чува ромоленето на водата.

Дворецът в Балчик се вижда в сцена от филма „Розовата пеперуда“ на Франсис Форд Копола. Описана е невероятната история за внезапното подмладяване на разочарован старец, който един ден проявява свръх човешки способности. Мога да си представя как всичко това е свързано с този чуден дворец.

Дворецът се намира само на 45 минути на с кола от Варна. Работното му време е целогодишно. През лятото часовете за посещение са от 8:00 до 20:00, а през зимата са от 8:30 до 17:00. Цените на билетите са достъпни за всеки: за възрастни 6 лв. (около 370 йени), 6-18 годишни 2 лв. (около 120 йени), до 6 години безплатно. Телефон: +359 579 76849

В сътрудничество с Исторически парк, Варна, България