Има неочаквана полза от яденето на картофено пюре

3
147
Добави коментар
albenapet
albenapet

Доказано е, че картофено пюре има редица полезни свойства, които се определят от богатия състав на този продукт.

То съдържа достатъчно количество витамини, минерали и други биологично активни съставки, необходими за човешкото здраве.

Картофите съдържат голямо количество нишесте, редица витамини, захар, аминокиселини, лизин и също минерали – калций, фосфор.

Изследователи от Университета на Илинойс откриха, че яденето на картофено пюре по време на дълги тренировки е също толкова ефективно, колкото специален въглехидратен гел, използван за поддържане на нивата на кръвната захар и повишаване на атлетичните показатели.

Откритията на учените са публикувани в списанието Journal of Applied Physiology .

В експеримента 12 души са взели участие в колоездене. Средно всеки от тях е изминал около 267 километра седмично с велосипед.

Доброволците са били разделени на случаен принцип в три групи. На първите им е било давано само вода по време на тренировката, на вторите добавки с гел, а на участниците от третата група е било дадено картофено пюре.

„ Не открихме разлики между представянето на велосипедистите, които са приемали въглехидрати, като са яли картофи или гелове в препоръчителни количества от около 60 грама на час по време на експеримента“, разказва авторът на изследването Никълъс Бърд.

Той отбеляза, че тези, които са консумирали гелове и картофено пюре, са имали по-добри резултати от тези, които пиели само вода./Zdrave.to