Гръмки новини за тайнствения “космически самолет“ СНИМКИ |

1
122
Добави коментар
albenapet
albenapet

След рекордна двугодишна мисия тайнственият „космически самолет“ на американските военновъздушни сили се завърна на земята. Това съобщават американските медии.

Машината X-37B е кацнала в космическия център Кенеди в щата Флорида в неделя сутринта, съобщиха военновъздушните сили. Те не съобщават какво е правил самолетът, докато е обикалял около земята, след като беше изстрелян през 2017 г.

с помощта на ракета на компанията Спейс Екс.

X-37B е кацнала в космическия център Кенеди в щата Флорида в неделя сутринта, Снимка: US Airforce

Самолетът е бил на мисия в продължение на 780 дни, което е нов рекорд за продължителност на мисията на тестово превозно космическо средство за многократна употреба.

Тайнственият „космически самолет“ изглежда като космическа совалка, Снимка: US Airforce

Тайнственият „космически самолет“ изглежда като космическа совалка, но е с една четвърт по-малък от совалките. Американски официални представители казаха, че последната му мисия е изпълнила успешно поставените цели. На борда на самолета е имало материали за експерименти на Изследователската лаборатория на военновъздушните сили.

Захранваният от слънчевата енергия самолет е управляван дистанционно и е без екипаж, Снимка: US Airforce

Това е пети подобен полет на такова летателно средство. 

Пети подобен полет на такова превозно средство, Снимка: US Airforce

Шести полет е планиран за следващата година, като изстрелването ще бъде отново от Кейп Канаверал. Захранваният от слънчевата енергия самолет е управляван дистанционно и е без екипаж.

В началото на 2020 г. Русия ще започне летателно-конструкторски тестове на междуконтиненталната балистична ракета с течно гориво РС-28 „Сармат“, пишат световните медии, като се позовават на източници от министерството на отбраната и отбранителната промишленост.

В началото на 2020 г. Русия ще започне летателно-конструкторски тестове на междуконтиненталната балистична ракета с течно гориво РС-28 „Сармат“, Снимка: Министерство обороны РФ

Първите две ракети ще бъдат изстреляни от силоз на космодрума „Плесецк“ към полигона Кура на полуостров Камчатка. Предвидени са най-малко пет пуска.

Първите две ракети ще бъдат изстреляни от силоз на космодрума „Плесецк“ към полигона Кура на полуостров Камчатка, Снимка: Минобороны РФ

Според източник, ако ракетният комплекс отговаря на заявените характеристики, ще бъде приет на въоръжение в Русия през 2021 г. Министерството на отбраната не отвърнало на запитване на вестника по този повод.

Ракетата „Сармат“ е сред ключовите нови оръжия, анонсирани от Москва и необходими за ядрения паритет със САЩ.

В тазгодишното си послание до парламента президентът Владимир Путин нарече РС-28 твърде страховито оръжие – новата система има фактически неограничен обсег.

Владимир Путин нарече РС-28 твърде страховито оръжие, Снимка: Минобороны РФ

Тя може да атакува целите си и летейки през Северния, и през Южния полюс, и няма как да й попречат дори перспективните системи за противоракетна отбрана.