Американски, а не японски астронавт ще лети на следващия Союз през април 2020-та

1
192
Добави коментар
redbul80
redbul80

Американският астронавт Крис Касиди ще лети в космоса през април 2020-та на борда на руски кораб „Союз“. Credits : NASA/James Blair

30 октомври 2019 г. 23:40 ч.

Светослав Александров. Американският астронавт Крис Касиди ще се завърне на Международната космическа станция, съобщи днес НАСА. Касиди ще полети през април 2020-та заедно с руските космонавти Николай Тихонов и Андрей Бабкин посредством космическия кораб „Союз МС-16“.

Това ще е третият космически полет за Касиди. Първата мисия на астронавта бе през 2009-та година посредством американската совалка „Индевър“. В рамките на тази негова дебютна мисия Касиди излезе в открития космос, за да съдейства за инсталирането на японската лаборатория „Кибо“ към МКС. Касиди пак летя до орбиталния комплекс през 2013-та година посредством руски кораб „Союз“ и прекара в орбита шест месеца.

Крис Касиди ще се завърне на МКС неочаквано – първоначално се планираше на борда на „Союз МС-16“ да полети японският астронавт Акихико Хошиде. Причината, поради която Хошиде е отстранен от полета и заменен с Касиди е, че комерсиалните кораби на САЩ все още не са готови за превоз на астронавти. Американският сегмент на МКС непрекъснато има нужда от постоянната поддръжка на поне един астронавт.

Два са комерсиалните кораби, които трябва да започнат да превозват хора до станцията – „Крю Драгън“ на СпейсЕкс и „Старлайнър“ на Боинг. Днес НАСА потвърди, че дебютният полет на „Старлайнър“ е насрочен за 4-ти ноември, след броени дни – той ще включва изпитание на спасителните системи. „Крю Драгън“ ще излети на следващата си тестова мисия в началото на декември, а преди това, на 6-ти ноември, трябва да бъдат запалени всичките му двигатели на стенд.

В случай че тези тестове, предвидени да са факт до края на 2019-та, приключат успешно, „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ ще са готови да превозват хора. Но НАСА иска да се подсигури. Полетът на Касиди дава увереност, че американско присъствие на МКС ще има поне до есента на 2020-та. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/