Интересът към Kанго джъмпс у нас нараства през последните месеци

2
156
Добави коментар
teenews.eu
teenews.eu

Един сравнително непознат до скоро у нас спорт – Kangoo Jumps – става все по-популярен сред българите през последните месеци. Това споделят от спортния център MVJ SPORT, чиито екип отчита удвояване на запитванията за тренировки по Kанго джъмпс от началото на 2019 година. Създаден с рехабилитационна цел, канго джъмпс днес е сред най-бързо набиращите популярност упражнения в света. Нарастване има и в търсенето на Zumba fitness и Степ аеробика, отчитат още от спортния център.

Интересът към тези три спорта се дължи както на нестандартната форма на равномерно натоварване на организма, така и на тяхната достъпност. Kangoo Jumps, Zumba fitness и Степ аеробика са подходящи за всеки, който иска да поддържа форма, докато едновременно с това се забавлява, добавят от спортния център.

„Освен, че този тип тренировки са изключително забавни, те носят и големи ползи за вашето тяло. По-ефективни са от останалите аеробни спортове, защото с тях можете да изгорите до 38 процента повече калории. Тези групови спортове помагат да забързате метаболизма и пречат на трупането на мазнини. Всичко това ги превръща в чудесен начин да се избавим от нежеланите килограми и да стегнем мускулите на краката, корема, седалището и ръцете“ – посочва Валентина Недева от MVJ SPORT.

Създаден преди повече от десет години, днес MVJ SPORT предлага тренировки и по трите вида спорт. Той разполага със зали в един от най-динамичните квартали на София – Студентски град – в сградите на Зимен дворец на спорта и Студентска поликлиника. Сред предимствата му са още един от най-големите кондиционни центрове у нас, както и един от най-големите центрове за танци и групови спортове. В тях от години се развиват успешно класове за всички възрасти, като целта на екипа е стимулиране към здравословен начин на живот, чрез приятни емоции в една уютна и приятелска атмосфера.

Произход и история на Kangoo Jumps

Kанго джъмпс е много популярен масов спорт през последните няколко години. Интересът към него се дължи както на нестандартната екипировка, така и на възможността да горите калории, докато се забавлявате. Той представлява високоефективна и изгаряща мазнините тренировка, изпълнявана с помощта на пружиниращи обувки. Тези обувки първоначално са създадени с рехабилитационна цел през 80-те години в Канада. Едва по-късно – през 1994 г. – започват да се използват и като спорт.

С каква продължителност е тренировката?

Една стандартна тренировка продължава 60 минути и се провежда от сертифициран инструктор по Канго джъмпс. Упражненията се наслагват и след комбинирането им в края на основната част се получава един блок от стъпки, подреден в хореография, под звуците на популярна денс музика. Тренировката е приятна и забавна, а освен това се работи и за извайване на фигурата, тъй като обувките правят тренировката по-интензивна, добавяйки тежест.

Защо трябва да изберем специални обувки за Kangoo Jumps?

Вероятно вече се чудите дали подскачането с тези интересни обувки е безопасно. Всъщност проучванията показват, че ако носите нормални обувки по време на тренировка, шансът да получите някакво нараняване или контузия е много по-висок, отколкото с Канго джъмпс обувките. Причината се крие в специалния пружиниращ механизъм, който спомага за намаляване противодействието със земята до 80 процента. Освен това, те намаляват натоварването ставите и поддържат изправена позицията гръбначния стълб, докато вие изпълнявате упражненията.

За кого са подходящи тренировките?

Много от хората, които посещават за пръв път тренировка по Канго джъмпс са притеснени дали ще се справят. Първоначално чувството може и да е странно, но постепенно ще ставате все по-уверени и ще забравите за обувките на краката си. Обикновено до края на тренировката новодошлите вече са усвоили техниката.

Какво представляваZumba fitness?

Зумба фитнес е енергичен и ободряващ стил, който се базира на основите на всички видове танци. Танцувате латино, хип-хоп, бели денс, регетон, дори танго и същевременно отслабвате. А най-хубавото е, че не е нужен партньор и високи токчета. Стъпките са лесни и достъпни за следване, музиката е завладяваща и забавна. Зумба е истинско парти, създава страхотно настроение и едновременно с това помага да влезете във форма за кратко време. Комбинацията между танци и фитнес упражнения прави тренировката забавна и в същото време ефективна. В Зумба няма нива и всеки желаещ може да се включи по всяко време. MVJ SPORT е единственото място, където желаещите могат да се включат и в специалните Зумба класове като Zumba Toning (със зумба стикове), Zumba Sentao (със столове), Zumba Кids (деца), STRONG by Zumba (високо интензивна интервална тренировка), Zumba GOLD (за бременни, бебета в слинг, хора с двигателни проблеми).

Защо да практикуваме Степ аеробика?

Движенията в Степ аеробиката са съставени от аеробни модели на класическата аеробика, които се изпълняват върху степ платформа с ниска или висока интензивност на натоварване на фона на енергична популярна денс музика. Степента на натоварване зависи от височината на степ-платформата, съобразена с индивидуалните и възрастовите особености на спортуващите. Този вид спорт увеличава натоварването на мускулите на седалището и бедрата, а упражненията с гири обогатяват комплексите като оформят мускулите на ръцете, гърдите и гърба. Коремните преси завършват тренировката, стягайки коремната мускулатура.

Този вид аеробика подобрява гъвкавостта и издръжливостта, силата и координацията. Повишава настроението и се бори успешно срещу стреса, изгаря мазнините, укрепва сърдечно-съдовата и дихателната система. Според специалисти за един час се изгарят около 400 калории. Разнообразни комбинации от завъртане, изкачване и подскачания правят тренировката изключително ефективна. Стречингът или разтягането на мускулатурата спомага за предотвратяването на травми и мускулна треска. Тренировката е съобразена с нивото на групата, т.е. дали са във форма за висока или по-ниска интензивност. Водещ треньор в MVJ SPORT е Ивелина Лукаки – 11-кратната държавна шампионка по спортна аеробика и носителка на Световната купа за 2019 година.