Защо ни е по-студено през есента спрямо пролетта

5
218
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Ноември месец чука на вратата и последните по-топли дни от годината се изнизват един по един. Предстои един преход към вероятно дъждовна есен и след това студена зима.

Но първите дни от прехода никога не са приятни. Започваме да се обличаме повече, но въпреки това температура например от 10 градуса през есента я усещаме по-студена спрямо 10 градуса през пролетта. Градусите са едни и същи, но усещането е различно. Защо е така? Въобразяваме ли си или има някаква логична причина?

Отговорът е разбира се че има причина и надали ще изненадам някой здравомислещ човек със сензационната и напълно неочаквана и нелогична новина, че просто тялото ни има нужда от време да се адаптира към студа.

Разбира се има и психологическо влияние. Ходили сме на море, ходили сме на планина, пак ни се ходи, няма роклички и сандалки, пие ни се ментичка на плажа, сменили сме часа, вече се стъмва по-рано, прибириме се вкъщи по тъмно и така нататък и така нататък. Но за да не приключим до тук, нека погледнем и малко над научната страна на нещата как тялото ни реагира на студ.

☀ Абонамент: https://bit.ly/KakvoNauchihDnes ☀ ☀ Facebook: https://fb.com/KakvoNauchihDnes ☀ ☀ Instagram: https://www.instagram.com/nikolaovcha… ☀ ☀ Twitter: https://twitter.com/ovcharski ☀