Всички въпроси и отговори за новото състезание на УЕФА

1
198
Добави коментар
tipstersinvest
tipstersinvest

Миналия септември УЕФА одобри създаването на ново състезание за сезон 2021-22. То ще се нарича Европейска лига на конференциите и европейският орган обобщи какво ще представлява на своя уебсайт.
Какво представлява Европейската лига на конференциите на УЕФА?

Европейската лига на конференциите на УЕФА ще бъде третото клубно състезание на УЕФА заедно с Шампионската лига и Лига Европа. Той бе одобрен за първи път от Изпълнителния комитет на УЕФА през декември 2018 г.
Кога ще започне?

Състезанието ще започне през 2021 г. и ще се играе поне през сезоните от 2021-2024 година. Пълният график на турнира ще бъде обявен своевременно.
Кой ще участва?

Нито един отбор не е пряко квалифициран. 32-те отбора, които играят в груповата фаза, ще бъдат определени по следния начин:

· Седемнадесет отбора от основната схема на Лигата на конференциите.

· Пет отбора от шампионите на Лигата на конференциите.

· Десет отбора отпаднали в плейофите на Лига Европа.

Пълният списък ще бъде публикуван своевременно.

Как ще работи?

Ще има осем групи от четири отбора, образуващи плейофен кръг, втори кръг, четвъртфинали, полуфинали и финал.

Осемте групови шампиони автоматично преминават във втория кръг. Преди него ще бъде изигран допълнителен предварителен кръг между осемте подгласници в групата и третите най-добри отбори, класирани от групите на Лига Европа.

Новото състезание ще има 141 мача за 15 седмици, точно като новата Лига Европа на УЕФА.

Какво получават победителите?

Победителят в новото състезание ще има право да участва в груповата фаза на Лига Европа през следващия сезон.
Защо е създаден?

Президентът на УЕФА Александър Чеферин каза: „Новото клубно състезание на УЕФА прави клубните надпревари по-приобщаващи от всякога. Ще има повече мачове за повече клубове, с повече федерации, представени в груповата фаза”.

Новата структура на клубните състезания на УЕФА ще гарантира, че поне 34 национални федерации на УЕФА са представени в груповата фаза на едно или повече състезания.

В груповата фаза на Шампионската лига ще има поне 14 национални шампиона, осем до единадесет национални шампиона в груповата фаза на Лига Европа и девет до дванадесет национални шампиона в груповата фаза на Лига на конефернциите. Всички федерации членки ще имат достъп до трите клубни състезания, а всички такси за федерация ще останат непроменени.

Какво друго знаем?

Мачовете на Лига Европа и Лига на конфедерациите ще се провеждат в четвъртък. Мачовете на двете състезания ще бъдат разделени по равно между двата часови пояса: 18:45 CET (никога след 18:55) и 21:00 CET. Тези две часови зони ще се прилагат и за мачовете на Шампионската лига на УЕФА във вторник и сряда.

 
Източник: https://www.mundodeportivo.com/futbol/internacional/20191031/471302089576/uefa-uefa-europa-conference-league-competicion.html

Категория: Футболни анализи

Тагове:
Шампионска Лига, Лига Европа, УЕФА, Лига на конфедерациите