Първи резултати: ГЕРБ взема София, Пловдив, Варна, Смолян, Сливен, Търговище. БСП печели Русе

1
145
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Вече е ясно, че кандидатите на ГЕРБ в София, Пловдив, Варна, Търговище, Сливен и Смолян печелят балотажите, след като преди седмица още на първи тур това се случи в Бургас, Стара Загора, Враца, Кюстендил, Хасково, Велико Търново, Монтана и Габрово.

И според „Тренд”, и според „Галъп” в София кандидатът на ГЕРБ/СДС Йорданка Фандъкова печели четвърти мандат като градоначалник. По данни на „Галъп” тя печели 50.9% от вота на столичани. Опонентът й на втория тур и независим кандидат Мая Манолова пък получава подкрепата на 42.7% от упражнилите правото си на глас. Според „Тренд” процентите за Фандъкова и тези за Манолова са съответно 51,5% и 42,4%.

Оспорваната битка във Варна печели Иван Портних от ГЕРБ с 60.8% от гласовете. Съперникът му във вота Костадин Костадинов от ПП „Възраждане”пък  получава 35.1%.

Новият кмет на Пловдив е Здравко Димитров от ГЕРБ. Той е получил подкрепата на 57.1% от съгражданите си, упражнили правото си на вот на балотажа. Бюлетини за втория в днешната битка – Славчо Атанасов от НФСБ/ВМРО, са пуснали 37.3% от имащите право на глас.

В Плевен вотът печели независимият кандидат Георг Спартански с 55.3% при 39.5 на сто за опонента му Мирослав Петров от ГЕРБ.

Рулят в Русе поема Пенчо Милков от БСП с 57.5% от гласовете. 37.6 на сто от гласувалите в крайдунавския град са дали доверието си на Диана Иванова от ГЕРБ.

По данни на „Галъп” изборите в Благоевград печели независимият кандидат Румен Томов с 52.1% от гласовете. Настоящият кмет Атанас Камбитов събира 43.0% от вота и не успява да се пребори за трети мандат.

БСП губи и в Ямбол срещу кандидат, подкрепен от местна партия.

Така доминацията на Борисов и партията му е пълна, след като взеха големите областни градове още на първи тур, а сега и останалите водещи центрове в страната.