Как да противодействаме хитро на хлебарките у дома

5
222
Добави коментар
epis
epis

Тези неприятни твари вероятно ни гледат сеира, докато ние стоически се опитваме да ги прогоним завинаги от жилището си

Хлебарките са почти като извънземните – не ги виждаш, но неочакваните срещи с тях са крайно стресиращи нощем. Битката се води между абсолютно неравнопоставени сили, в което се убеждавате с всеки изминал ден.

С какво толкова са специфични хлебарките?
Бързи са, оцеляват при всякакви условия, могат да живеят дори без глава около седмица… Не е нужно да продължаваме, природата явно е отредила роля и за тях. Счита се, че те са едни от най-рано появилите се насекоми на планетата, което е уникален факт, защото се оказват предшественици дори на динозаврите.
Как да се борим с тази напаст
Ще разберете бързо, ако къщата ви е обитавана от хлебарки, след като се натъкнете дори само на една от тях. Ако забележите присъствието им кухненски шкаф или в банята, не се залъгвайте, че това е прецедент. Те са наоколо и със сигурност са открили прехрана, което ще ги кара да се връщат отново и отново.

Това, което трябва да сторите, е да се свържете с професионална фирма, която да третира с препарати целия вход в блока. Преди това да се организира обаче, защото знаем колко време ще отнеме за свикване на събрание и взимане на решение, трябва да действате с всички налични оръжия срещу хлебарките. Ликвидирането им чрез светкавично убиване може да помогне само за кратко, а и няма как да дебнете непрекъснато откъде ще се покажат в тъмните часове на денонощието.

Заложете на следните природни средства:

Масло от мента
Ментата е способна да прогони паяците, но дразни и досадните хлебарки. Ако смесите маслото с оцет, резултатите ви ще са още по-задоволителни. Към няколко капки от него добавете една част оцет и две части вода. Течността може да поставите в шише с помпичка и да напръскате обилно зоните, в които сте забелязали нашествениците. Задължително обработете мивката, шкафовете в кухнята, коридора, както и терасите. Процедурата не е неприятна, защото като бонус ще ароматизирате помещенията.
Масло от кедър
Друго етерично масло, което има способността да създава дискомфорт на хлебарките. Натопете тампони от памук в извлека от кедър и ги подредете около рисковите участъци, през които може да преминават вредителите.
Утайка от кафе
Тук ефектът не може да бъде гарантиран, защото някои хлебарки имат афинитет към алкохола и кофеина. Няма как да го предвидите, но може да опитате, като поставите малка купчинка с утайка от кафе в тъмните ъгли на стаите. Ако искате да сте по-хитри от тях, сложете примамката в буркани, които са с по-дълбоко гърло и трудно биха успели да се измъкнат впоследствие. Съдържанието на капаните трябва да се изхвърля всяка сутрин.
Резенчета краставици
Зеленчукът може да е безобиден за нас, но той се явява и естествен репелент. Тънките резенчета, които сте разположили на съответните места, трябва да сменяте след ден-два, когато установите, че са изсъхнали.
Борна киселина
Борната киселина не представлява отрова за хората, но за хлебарките би могла да е смъртоносна. Поръсете с прахта навсякъде, където ви се струва нужно, като не бива да пестите количеството и да избягвате шкафовете.
Специално устройство
Срещу хлебарките на пазара се предлагат и устройства, които излъчват ултразвук и електромагнитни вълни. То пречи на размножаването на хлебарките, намалява жизнеността им и ги подлага на постоянен стрес. Прогнозата е обещаваща, стига популацията да не е значително увеличена и уредът да не съумее да въздейства на всички. Самият той е безопасен за децата, бременните жени и всички хора, както и домашни любимци, което го прави особено предпочитан за борба с хлебарките вкъщи.

Отровата си остава класическият начин за унищожаване на хлебарки, така че не се бавете и се възползвайте от мерките на специализираните компании за пръскане срещу насекоми.