СпейсЕкс отчете 13 успешни теста на новите парашути за пилотирания кораб Крю Драгън!

2
174
Добави коментар
redbul80
redbul80

5 ноември 2019 г. 20:40 ч. Американската компания СпейсЕкс се похвали, че е провела общо 13 поредни успешни изпитания на последния модел парашути „Мк3“ за пилотирания космически кораб „Крю Драгън“. Това е огромен напредък, имайки предвид оплакванията от страна на комисията по безопасност ASAP на НАСА, която продължава да настоява, че парашутите на „Крю Драгън“ и „Старлайнър“ не са готови и съответно изисква още тестове.

Илон Мъск подчерта по-късно в Туитър, че от тези изпитания 12 са проведени поединично и само едно от тях включва комплексна проверка на цялата система. СпейсЕкс трябва да проведе общо 10 поредни успешни комплексни изпитания – т.е. остават девет. Очаква се всички те да приключат до края на годината. 

За читателите на КОСМОС БГ може да звучи парадоксално – но е много по-лесно да разработиш космически кораб, отколкото парашут за него. Трудно е за вярване, особено имайки предвид, че космически кораби съществуват от шест десетилетия, докато хората експериментират с парашути от столетия. Но това е самата истина! Много по-лесно се моделира и предсказва какво е поведението на металните компоненти на космическия кораб, отколкото на динамична система, каквато е парашутната. Илон Мъск напомня, че едно от най-големите предизвикателства пред лунната програма на НАСА „Аполо“ през 60-те години е било създаването на парашутите и то се оказало толкова трудна задача, че се е превърнало в сериозен морален проблем.

Със сходни проблеми са се сблъскали и специалистите на СССР при разработването на космическия кораб „Союз“. Отнело години, преди парашутната система да бъде стабилизирана. Напомням на читателите, че Владимир Комаров, първият космонавт, летял със „Союз“, загинал поради авария на парашутната система. 

Кадър от първото комплексно изпитание на парашутите от модела „Мк3“ за „Крю Драгън“. Изгледайте цялото видео на този линк. Photo credit : SpaceX