Изследване за чувствителност към алергени с кожно-алергично тестуване

1
135
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Алергологичните изследвания са отделни услуги, различни от прегледите, и се заплащат независимо от тях.

Инхалаторни алергени

Изследването(кожни проби) с битови(кърлежи на домашен прах, плесени, хлебарки), поленови(дървета, треви, плевели) и животински алергени(котка, куче, други домашни любимци) е най-старият и все още един от най-надеждните диагностични методи в алергологията.

За получаване на достоверни резултати е необходимо спазването на показанията и противопоказанията за провеждане на изследването.

Най-важното условие за получаване на надеждни резултати е спазването на следните изисквания:

поне за три дни да се спрат антихистаминовите(противоалергични) препарати да се спрат антидепресанти и успокоителни поне за 24 часа мястото на изследването(кожата на предмишниците на ръцете) да не е лекувано с кортикостероидни кремове в последните 30 дни.

Ако не сте сигурни какво да направите, свържете се с нас и поискайте съвет.

Кожно-алергичното тестуване(кожни проби) се извършва чрез “prick” техника.

Върху кожата се поставят капки от диагностични разтвори на съответните алергени и две контроли.С пластмасови ланцети за еднократна употреба кожата безболезнено се убожда на дълбочина един милиметър.Отчитането на резултата се извършва след 20-30 минути.

Качеството на използваните диагностични разтвори и ланцети осигурява:

надеждни резултатилипса на странични ефективъзможност за извършване на изследването по всяко време на годината.

Кожните проби с инхалаторни алергени са подходящи за деца и възрастни със съмнение за алергична хрема, алергична астма, при пациенти с продължителна, пристъпна дразнеща кашлица с неясна причина.

Извършването на това изследване не налага пациентът да е гладен.

Медикаменти, упойки, йод-контрастни вещества

Показани за този вид кожни проби са всички пациенти, които:

след предишно приложение на медикаменти, упойки или йод-контрастни вещества са имали обриви, сърбежи, отоци, спадане на кръвното налягане, замъгляване или загуба на съзнание без видима причина са имали копривоподобен обрив, сърбежи, отоци, спадане на кръвното налягане, замъгляване или загуба на съзнание страдат от копривна треска, бронхиална астма, алергична хрема, атопичен или контактен дерматит.

Изследването се извършва с т.н. скарификационна техника – чрез одраскване. С върха на иглата се одрскава съвсем леко най-повърхностния слой на кожата на дълбочина не повече от 1 мм. Върху одраскванията се накапват разтвори на съответните вещества. Отчитането се извършва след 20-30 мин.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ:
Кожните проби трябва да се извършват най-късно четири дни преди предстоящото приложение на упойката или контрастното вещество поради необходимост от тридневна подготовка след него.

2. При тестуване с антибиотици или други медикаменти е необходимо да се донесе конкретния препарат.

3. Не се извършват кожни проби с медикаменти без да е ясно конкретното лекарство, което ще се прилага.

4. Не се правят изследвания с медикаменти, след употребата на които пациентът вече е имал оплаквания.

Химически вещества и съставки на козметични продукти

Този вид тестуване се нарича епикутанно, кожно изследване, защото се извършва чрез поставяне на пластири върху кожата на гърба от двете страни на гръбначния стълб. Пластирите са хипоалергенни, а върху тях са прикрепени метални гнезда, в които се поставя съответният алерген.

Изчаква се 48 часа, след което пластирите се свалят и се извършва отчитането.

Това изследване се предпочита когато има съмнение за алергичен или контактен дерматит от метали, козметика или други химически агенти, с които хората се срещат във всекидневието си.