Ако между Северна Корея и Япония избухне война, южнокорейците ще подкрепят Ким Чен Ун, сочи ново проучване

2
192
Добави коментар
setlans
setlans

Ново проучване установи, че ако възникне военен конфликт между Северна Корея и Япония, по-голямата част от южнокорейците биха подкрепили северните си съседи.

Проучването, озаглавено „Ситуацията в Североизточна Азия и възприятието на южнокорейците“ установява, че 45,5% от анкетираните биха подкрепили Северна Корея. 15,1% биха подкрепили Япония, а 39,4% не изказват мнение.

Проучването е проведено от спонсориран от държавата мозъчен тръст, ръководен от научния сътрудник Лий Санг Син. В него са участвали 1000 души и е било проведено от 2018 до октомври 2019 г.

Резултатите бяха представени на 11-ия годишен мирен форум на Корейския институт за национално обединение.

Според Лий, резултатите „не са толкова изненадващи“ за онези, които следят регионалната геополитика. Особено, имайки предвид все по-затоплящите се отношения между двете Кореи. Той също добавя, че политическата принадлежност не е повлияла върху отговорите на участниците.

И двете Кореи бяха окупирани от Япония през по-голямата част от първата половина на 20 век. Едва след Втората световна война и началото на Студената война, Корейския полуостров се разделя.

Тригодишната корейска война все още не е приключила официално. Във вторник обаче, 71 членове на Националното събрание на Южна Корея излязоха с резолюция, призоваваща за официално прекратяване на военните действие между Севера и Юга.

Върховният лидер Ким Чен Ун присъства на три мирни срещи с президента на Южна Корея Мун Дже-Ин, и три срещи с американския президент Доналд Тръмп (включително историческата среща на корейската граница).

Ким се срещна и с китайския президент Си Дзинпин, както и с руския си колега Владимир Путин, за да затвърди периода на историческо затопляне в отношенията с иначе изолираната страна.

При военен конфликт между Северна Корея и Япония, южнокорейците ще подкрепят северните си съседи

„За южнокорейците, Северна Корея е като пакостникът в семейството, черната овца“, казва Лий пред Newsweek.

„Ние мразим и презираме Северна Корея, но в същото време не искаме да виждаме страната побеждавана от други държави.“

„По същия начин, в териториалните спорове между Южна Корея и Япония за островите Лианкур, Северна Корея застана на страната на Южна Корея“, добавя още той.

Двете Кореи наричат морето, което ги дели от Япония Източно море, а Япония, както и по-голямата част от света, го нарича Японско море.

Враждата над спорната морска зона ескалира наскоро, след като съвместен руско-китайски патрул беше обвинен в преминаване на границите на двете страни.

Вижте още: 12 интересни факти за Северна Корея

Преди три месеца, Токио и Сеул вдигнаха изтребители в отговор на това преминаване над спорните острови, като двете държави твърдяха, че патрулът е навлязъл във въздушното им пространство.

Резултатът от този инцидент са нововъведени търговски санкции срещу Южна Корея, която пък отговаря на тях, като напуска съвместния с Япония пакт за споделено разузнаване.

„Това е една от най-лошите фази в историята на нашите отношения, след нормализирането им“, заяви един от служителите на японското външно министерство.

Последвайте ни в социалните ни мрежи Фейсбук , Туитър и Инстаграм.

Сетланс / rt Заглавна снимка: By Cheongwadae / Blue House – http://www.president.go.kr/img_KR/2018/04/2018042704.jpg, KOGL Type 1, Link