Тази Коледа ще е „най-богатата“ за българите от 4 години

2
99
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

До Коледа остава едва месец и половина, а след 15 ноември с акциите „Черен петък“ започва и предпразничната треска за пазаруване. Годишното проучване на сайта за сравняване на цени Pazaruvaj.com си поставя за цел да намери отговор на въпроса с какви подаръци ще изненадаме приятелите си, познатите си и обичаните от нас хора. Проучването е направено сред населението от 18 до 60 г., което използва интернет.

На 10 души купуваме подаръци

В сравнение с изминалите 4 години, по всяка вероятност тази ще бъде „най-богатата“ Коледа за българите, използващи интернет. През 2019 г. анкетираните планират подаръци средно за 10 души, като същевременно бюджетът им достига 5-годишен връх.

Тази година се очаква да бъдат похарчени средно по 351 лева, което е повече спрямо сумата от 330 лв. през 2018 г. и 250 лв. отпреди четири години. Хората, за които ще купуваме подаръци, са главно от широкия семеен кръг, а също и приятели. Покупка на подаръци за колеги не се предвижда.

Потребителите на интернет ще пазаруват онлайн

Наред със събирането на информация, интернет вече служи и за значителна част от пазаруването: 71% от българите онлайн потребители тази година планират да направят поръчка от уеб магазин в страната, като 17% не изключват и поръчка от чужбина. Средно планираните средства за интернет покупки са 99 лева.

През 2019 г. хората, които само са локализирали информацията онлайн, но не са направили поръчка по интернет, впоследствие пазаруват в мол (40%) или в традиционни магазини (25%) и през тази година. От сайтове в чужбина поръчват най-вече мъжете, а в моловете пазаруват с удоволствие жените, младежите и пенсионерите.

Какво ще подаряваме

Изборът на подходящ коледен подарък никога не е лесна задача. Наред с цената, от година на година все по-важни стават и следните съображения: най-много хора (52%) вземат решение на база цена-потребителска стойност, като междувременно постоянно следят движението на цените на избрания подарък и се стремят да уловят най-подходящата акция.

Четирите най-популярни категории за подаръци са:

дрехи (48%)

козметика и стоки за поддържане на красотата (37%)

играчки (36%)

мобилни телефони, таблети и други видове техника (34%)

При жените в гореспоменатата класация от предпочитания влизат и обувките, а при мъжете водещо място печели и развлекателната електроника.

На „Черния петък“ пазаруваме най-вече за себе си

И през тази година 33% от интернет потребителите разчитат на намаленията по време на „Черния петък“ за набавяне на подаръци, надявайки се на добри оферти и на широк асортимент. В същото време по време на акциите купувачите пазаруват преди всичко не коледни подаръци, а стоки за себе си, чиято покупка са отлагали в очакване тъкмо на тези по-изгодни оферти.

През ноември заедно с покупките на козметика за собствено ползване много потребители планират и закупуване на електроника за развлечение (38%), компютърна техника (30%), а също така и на едра битова техника (24%).

След като приключат със собствените си покупки, много хора разглеждат офертите в търсене на идеи за коледни подаръци, но изчакват за покупките до заплата в началото на декември. Мъжете изчакват ценовите акции на конкретни стоки, докато жените импровизират по-свободно, и  предпочитат да разгледат какво могат да купят с голямо намаление.