Огненият експеримент на Glenfiddich

1
184
Добави коментар
nqkoi
nqkoi

Glenfiddich е от дестилериите, които са познати дори на онези, които нямат изявен афинитет към уискито. Основана още през 19 век., известната дестилерия преминава и през икономическия бум след Втората световна война, когато вместо да постъпи като повечето производители, които разчитат на поръчки за продажба на малцово уиски за големите шотландски блендове, взема решение за развиване на продукти от собствения си лейбъл. Така Glenfiddich се превръща в гигант сред сингъл малц уискитата и остава такъв и до днес. От 2000г. насам брандът печели повече награди в сравнение с всеки друг малц в две от най-престижните състезания в света, а именно –  International Wine and Spirit Competition и International Spirit Challenge. A също така е и единствената марка, която има два представителя в топ 10 на малцовите уискита – в тази класация се нареждат Glenfiddich 12 YO и Glenfiddich 15 YO.

Glenfiddich Experimental Series

Малц-майсторът на Glenfiddich – Брайън Кинсман оформя своята концепция за експерименталните серии още през 2003 година. Началото е поставено с Glenfiddich IPA – първото сингъл малц уиски, което завършва своето узряване в бъчви от бира Indian Pale Ale.

Второто експериментално уиски е Project XX – съвместен продукт на 20 от най-изявените уиски експерти. Със своя дълбок златист оттенък Project XX олицетворява топлия плодов характер на класическо уиски Glenfiddich с нотки на ябълков цвят, летни плодове и узрели круши.

За третият експеримент – Glenfiddich Winter Storm (беше наличен в много ограничени количества в България), Брайън Кинсман пътува до Канада, за да се потопи в магията на създаване на Icewine (ледено вино) – гроздовете се берат на лунна светлина при -10C°, за да се получи наситения сладък вкус. Именно бъчвите от френски дъб Icewine са в основата на ледения експеримент Winter Storm.

 

Но тук ще се спрем на огнения…

Glenfiddich Fire & Cane е четвъртото поред уиски от Glenfiddich Experimental Series. Fire & Canе e изключителен синтез от аромати, идващ от поставянето на опушено Glenfiddich уиски в бъчви от сладък ром. Като „черешката“ в тази поредица огненият експеримент е именно такъв, защото се наблюдава смелият процес на сливане на опушени и дълбоки плътни вкусове със сладки детайли. След като се комбинира торфеното уиски с малцове, отлежали в бъчви от бърбън, а накрая и с процес в бъчви от ром, крайният резултат са точно тези изискани пушено-сладки нотки.

Благодарение на иновативния и уникален процес на производство, вкусовият профил може да варира – някои ще усетят опушените нотки (Fire), докато при други ще надделее сладостта (Cane). Това добавя интригуващи нюанси и необичаен характер на четвъртото  уиски от експерименталните серии.

Fire или Cane? Какво да очаквате?

Fire:

Аромат: Леки торфени нотки напомнящи на носен от вятъра дим.

Вкус: Подчертан вкус на пушек,  като лагерен огън напален с торф от Хайленд, наслоен с дъбови нотки и карамел

Завършек: Продължителна опушеност.

 

Cane:

Аромат: Богатство от сладки аромати комбинирани с нотки на свежи плодове и подправки

Вкус: С характер на зелени плодове и дълбока сладост на печена ябълка, наслоени с леко опушени и дървесни нотки.

Завършек: Сладък и продължителен

Експериментирайте с Glenfiddich Fire & Cane, количествата в България са ограничени.