Функционални и кондиционни тренировки за силно и стегнато тяло

1
147
Добави коментар
Smarkethink
Smarkethink

Доброто здраве изисква отношение и грижа, каквито редовните тренировки и активното движение могат да осигурят. Водени от желанието за оформено и стегнато тяло, все повече хора посещават спортната зала. Положителните ефекти започват да се наблюдават, когато трениращият е последователен и мотивиран да постигне добри резултати. Обикновено една тренировка се състои от различни типове упражнения и включва редица компоненти. Всеки от тях е насочен към определени части от човешкото тяло и се практикува с конкретна цел.

Днес ще ви представим два различни и полезни спортни метода, които се използват за оформяне на тялото, увеличаване на силата и издръжливостта.

Функционални и кондиционни тренировки: какво представляват?

Функционалната тренировка се практикува във фитнес залата за повишаване на ефективността и подобряване функциите на тялото. Този тип тренировка включва специално подбрани упражнения, които подобряват физическите качества и тренират силата, гъвкавостта и координацията. Те могат да се практикуват и като средство за рехабилитация след наранявания и травми по тялото. По време на тренировка се използват различни уреди като еластични ленти, медицински топки, тежести и други. Всяко упражнение, насочено към подобряване на човешката физика, може да бъде наречено функционално.

Много близка до функционалната тренировка е кондиционната. Името й произлиза от английски и означава тренировка на физическото състояние. Кондиционната тренировка е свързана с различни аспекти от човешката физика и се прилага във всички професионални спортове. Практикуването й развива качества като сила, издръжливост, ловкост и динамика. По време на тренировката се използват серии от упражнения, които комбинират елементи от различни спортове и са съобразени с целите, които трениращият си поставя. Кондиционни тренировки се изпълняват в определена последователност и включва участието на различни мускулни групи.

Как протичат двата вида тренировки

При функционалната тренировка се използват подбрани упражнения, симулиращи натоварванията и движенията на тялото, които човек ежедневно извършва. Тренировката засяга всички мускули от човешкото тяло. Основните групи упражнения, които тя включва, са вдигане на тежести, клекове, скачане, хвърляне на топка, планк. Изключително важно е да се спазва правилна стойка на тялото и тежестта да се разпределя равномерно, за да не се стигне до наранявания и контузии. Много често при функционалните тренировки се използват движения, които имитират даден спорт. Например замахването с ръка или удар, които се практикуват при бокса, точност и ловкост при хвърляне на топка, използвани в баскетбола. При рехабилитация функционалните упражнения служат за раздвижване на цялото тяло и постигане на баланс при придвижването и клякането. Всички упражнения действат благоприятно на нервната система и изпълват тялото със сила и енергия.

Кондиционните тренировки наподобяват високоинтензивните интервални тренировки. Сериите от упражнения се изпълняват в определена последователност, като се правят кратки почивки. Постигнатите резултати оказват силен ефект върху мускулната сила и издръжливост. Всяка тренировка съчетава бягане, каране на колело, клякане, набиране, теглене на въже. Спортуващите могат да използват тежестта на собственото си тяло, свободни тежести, медицински топки или тренировъчни ластици. При този метод също се взаимстват комбинации от различни спортове като гимнастика, волейбол, футбол и вдигане на тежести. Интензивната тренировка изгаря бързо и лесно калории и се грижи за силата и издръжливостта на тялото.

Какви са ползите от практикуването на функционални и кондиционни тренировки

Основният фокус при двата тренировъчни метода е постигането на баланс, концентрация и увеличаване на мускулната сила. Тренировките могат да намалят риска от травми в ежедневието и спорта, защото заздравяват и укрепват мускулите. Те повдигат тонуса на организма и се грижат за доброто настроение. Чрез функционални и кондиционни тренировки се развива бързината, ловкостта, силата и издръжливостта. Те могат да лекуват болките в кръста, колената и гърба и намаляват проблемите със зрението и дишането. Трениращите усещат многобройни ползи за нервната система, кръвообращението и метаболизма. Като резултат лесно се топят мазнини и се оформя здраво и стегнато тяло. Метаболизмът се повишава, премахват се излишните токсини от тялото, регулират се пулсът и кръвното налягане. Освен физически ефект се наблюдава и психически – трениращият се чувства пълноценен, силен и готов за нови предизвикателства.  Най-важното предимство, което човек получава от двата типа тренировки, е по-лесното изпълнение на ежедневните дейности, като например изкачване на стълби, навеждане и изправяне, вдигане на различни предмети.

Функционални и кондиционни тренировки могат да се изпълняват независимо от възрастта и пола. Достатъчно е спортуващият да се чувства удовлетворен от положените резултати. Обикновено тренировките са с продължителност от 45 до 60 минути. Времетраенето е свързано с интензивността и вложените усилия. Este Fitness & Spa разполага със зала за функционални и кондиционни тренировки. Заниманията се определят според нивото на напредналост и се провеждат индивидуално или групово. На разположение на клиентите на комплекса е професионален фитнес инструктор, който следи за правилното изпълнение на всички серии от упражнения и за физическото и здравословно състояние на трениращия. А нашият съвет е – запълнете свободното си време с полезни и ефективни занимания, които ще укрепят вашето тяло и ще ви заредят с ударна доза енергия.

Последни публикации в блога

Доброто здраве изисква отношение и грижа, каквито редовните тренировки и активното движение могат да осигурят. Водени от желанието за оформено и стегнато тяло, все повече хора посещават спортната зала. Положителните ефекти започват да Придържането към здравословен начин на живот през есента е истинско предизвикателство. С падането на температурите прекарваме повече време вкъщи, където имаме пряк достъп до хладилник, пълен с хранителни продукти и висококалорични лакомства. Освен Спа процедурите са истинско блаженство за ума и тялото. Те са нашият идеален помощник в борбата със стреса и напрежението и ни пренасят в света на удоволствието и насладата. Луксозните спа комплекси предлагат Дъждовното и хладно време през есента намалява мотивацията за тренировки и дава превес на по-лежерните дейности у дома. За мнозина ниските температури са свързани с лошо настроение и депресия, но всъщност есента е Масажът е сравним с истинското произведение на изкуството. Той изисква талант, концентрация и дългогодишен опит, докато се получи съвършен резултат. Редица масажни техники се практикуват и усъвършенстват в продължение на хиляди години с Смяната на сезоните може да окаже сериозно влияние върху човешкия организъм. Умората и напрежението често са породени от липсата на сън и невъзможност да осигурим на тялото си пълноценна почивка. Безсънието, освен че С настъпването на есента продължаваме да се радваме на слънчево време. Разходките в близкия парк остават любимо следобедно занимание, а топлите есенни цветове правят пейзажа още по-красив. За мнозина обаче с настъпване на Всеки знае, че редовните физически упражнения помагат за поддържане на тонус, отлично здравословно състояние и създаване на перфектна фигура. Удовлетворението от получените резултати е несравнимо, а комплиментите за външния вид не закъсняват. За Краят на работната седмица наближава, а вие все още нямате планове за почивните дни. Без съмнение ви предстоят рутинни задължения, свързани с домакинство или грижи за семейството, които нямат край. За съжаление, не