Публикуваха за обществено обсъждане правилата за тротинетки в градовете

1
142
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Министерството на транспорта публикува за обществено обсъждане правилата, които регламентират използването на електрически тротинетки в градовете. Сред предложенията са ограничаване на максималната скорост до 25 км/ч, задължително използване на предпазни каски и на светлоотразително облекло в тъмната част на денонощието. И още – минимална възраст за ползването им е 14 години. А до навършването на 16 години, децата, които ги ползват, могат да се движат само по велоалеи.

След дълги дискусии и не малко инциденти, ползването на електрически тротинетки ще се регламентира. Но преди това – спорните въпроси, които се предлагат от транспортното министерство трябва да бъдат дискутирани и одобрени. Постигането на консенус по някои от предложенията изглежда трудна задача. Сред тях, за и против задължителното ползване на каски.

Руслан Баджеков, Институт за пътна безопасност: Наистина трябва да отпаднат! Вие, ако имате ваша тротинетка, си носете, ако искате и шлем! Обаче, когато карате фирмите да слагат каски – това са хигиенни проблеми, с кражба на имущество и т.н…в Атина няма каски, защото се оказа, че те пречат на видимостта на водача!

Радослав Стоицов, председател на Българска асоциация за електромобилност: За нас е огромен проблем. Защото това ще ограничи ползването на този вид средство за градска мобилност. Това ще обрече тези 4 фирми в София, които са за споделено пътуване, на фалит, тъй като при тях е невъзможно използването на каски при този бизнес модел.

И още от спорните въпроси – дали ограничението на скоростта да бъде 25 км/час.

Ясен Ангелов – собственик на тротинетка: Какво ще пуснат КАТ парковете с радари да ги засекат? Не че те и без друго си стоят по храстите, но мисля, че това е излишна работа. Второ мисля, че ще създаде предпоставка за споделена вина, ако има инцзидент на пътя, където ограничението е 50 км/час.

Избор ще имат и отделните общини, на които се дава възможност сами да въвеждат допълнителни ограничения за ползване на тротинетки.

Още предложения за дискусия могат да бъдат давани в срок от 14 дни.