TikTok за бизнеса – как да го използвате?

1
171
Добави коментар
maskk
maskk

През последната година все повече се заговори за TikTok. Дойде време да се докоснем до тази сензационна социална мрежа и да разберем дали тя е подходяща за бизнес трансформации. В тази статия ще научите как да създавате TikTok видеоклипове и ще намерите примери, които ще ви вдъхновят да използвате TikTok в собствения си маркетинг.

Самият TikTok се позиционира като „място за кратки мобилни видеоклипове“, но разбира се, съдържа всички атрибути на социалните мрежи (социални реакции, абонаменти, функции).

 

С какво е интересен TikTok?

Историята на TikTok е истинска история за успеха. Преценете сами защо: * Това е първата голяма социална мрежа, стартирана в Китай, след което успешно се разпространи в САЩ и други страни. TikTok се изстреля бързо, когато компанията майка придоби Musical.ly в края на 2017 година. * Сега TikTok има повече от половин милиард активни потребители по целия свят, като две трети от тях са на възраст под 30 години, 60% от потребителите в Съединените щати са на възраст между 16 и 24 години. * TikTok беше най-изтегляното приложение в iOS App Store от януари 2018г. до март 2019г. Това е пет поредни тримесечия!

Според изследванията на Sensor Tower, нивата на ангажираност също са доста високи: потребителите прекарват средно по 52 минути на ден в това приложение.  По-долу ще видите екран на изтегляния на приложения в App Store през 2-то тримесечие на 2019 година. TikTok изпревари както Instagram, така и Facebook.

Приложението на TikTok

TikTok е особено интересен със следния парадокс: досега всички в социалните мрежи се стремяха да създадат уникално съдържание, така че в различна социална мрежа да виждате различно съдържание от различни хора, които следвате. За разлика от тях, в TikTok всички правят едно и също съдържание.

В другите социални мрежи хората създават съдържание. И в TikTok съдържанието се  създаваот човек, защото всеки, снимайки едно и също съдържание, трябва да го изпраща по такъв начин, че да бъде запомнен.

Говорейки за логиката на тази социална мрежа, тя може да бъде сравнена с любимия ви филм. Гледаме любимата си комедия много пъти в различни интерпретации (стара версия, преработена и т.н.). Ние знаем добре сюжета, смисъла и края, но все пак ни е интересно да гледаме как актьорите играят. В TikTok всичко е абсолютно същото – един и същ „сюжет“ и много „актьори“ за различни вкусове.

Това е странно, нали? Но това е парадоксална зависимост. В TikTok създателите на видео могат да споделят вертикални видеоклипове с продължителност от 15 до 60 секунди. Богат набор от инструменти за редактиране, маски, стикери, филтри и ефекти, както и обширна музикална библиотека, позволяват на потребителите да създават и добавят тонове съдържание.

В TikTok можете:

Да преглеждате и създавате видеоклипове (можете не само да ги създавате в реално време, но и да ги качвате в приложението)да бъдете в крак с всички най-добри музикални изпълнения по света – благодарение на интеграцията с Apple Music (между другото, TikTok наистина помага на песните да се покачват в класациите)когато създавате публикации, да прилагате визуални филтри, временни ефекти, разделени екрани, преходи, стикери, GIF-анимация, емотикони и други ефекти;да се абонирате за любими акаунти, както и да харесвате, коментирате и запазвате любимите си видеоклиповеда печелете и харчите виртуална валута – TikTok Coins. Цените на монетите започват от $ 0,99 за 100 и стигат до $ 99,00 за 10 000 (цените на екрана по-долу)да излъчвате на живо (тази функция се появява, когато имате 1000 абонати)

 

Мрежа за поколението Z (Gen Z)

В TikTok всичко се случва със скоростта на поколението Z: бързо, забавно, спонтанно. Това е нов език, който ще трябва да научим, ако искаме да достигнем до това независимо  поколение. Питате – защо се нуждаем от поколение, което все още няма свои пари? Но те имат нещо много по-ценно в Интернет – влияние.

Това не означава, че TikTok внесе нещо революционно в света на социалните мрежи, но комбинира най-популярните и обожавани функции за Gen Z. В него се преплитат: * видео клипове на Vine със „стики ефект“ * емисия препоръки, като в Instagram, за лесно проследяване на влияещите * популярни хаштагове, като в Twitter, за да знаете какво е хайп в момента * гемифицирано стимулирани разходи в приложението (подобно на видеоигри)

Gen Z (хора, родени от 1995 до 2010) бяха запознати с интернет, социалните мрежи и мобилните системи от най-ранните си години. Това  породи поколение, което е обсебено от различни формати за представяне на информация.

Марките, в отношенията с Gen Z, адаптират и променят своята комуникационна стратегия и стойността на своя продукт. Вместо масово производство и продажби, идва персонализацията (за поколението Z е важно да има продукт или услуга, с която може да изпъкне и да покаже своята личност).

Ако Gen Z е вашата целева аудитория и вашата марка не е в TikTok, то вие губите много. Но дори и ако вашата марка е фокусирана върху различен възрастов диапазон, тийнейджърите, като правило са  по-бързи от останалите  и избират всички хайпове и трендове.

Те могат да бъдат отличен канал за влияние върху по-старата аудитория, както и да генерират много съдържание, направено от потребители.

 

 

TikTok за бизнеса

Марки от различни сфери и ниши по целия свят започнаха със своите TikTok акаунти. Модната индустрия, спортът, храните, медиите регистрират страници в TikTok и дори, понякога отлагайки създаването на съдържание за по-късно, просто оставят акаунта празен, „залагайки“ на марката.

Гледах стотици видеоклипове в TikTok, за да разбера кои компании вече активно използват тази социална мрежа, ако не за да увеличат продажбите, то за да увеличат популярността, признанието. Ето част от водещите:

Активните дейности в тази социална мрежа извършват Pepsi, McDonalds, Guess, Sprite, Red Bull, Calvin Klein и други марки.

Например, официалният акаунт в Red Bull в TikTok вече има 3,1 милиона абонати.

Целите на използването на тази социална мрежа за различните бизнеси са различни

* Засилване на рекламната кампания. Някои, стартирайки рекламна кампания по различни канали, правят кратка версия на рекламата и просто я качват в TikTok

* Демонстрация на продукт. Този подход често се използва от магазини и шоуруми. Но тук отзивите за продуктите трябва да са забавни, интерактивни и кратки. Например забавен танц в яке или в пижама с марка може да даде добри отзиви и преходи към уебсайта на марката или нейната страница в Instagram.

* „Вирусна“ промоция за повишаване на лоялността. Тази цел се постига най-лесно с помощта на предизвикателствата на марките и хаштаговете на марката. Ще поговорим за механиката на предизвикателствата малко по-нататък, но тук просто искам да споделя резултатите от успешните предизвикателства на големите марки. Например, Pepsi India стартира танцовото предизвикателство #SwagStepChallenge, което събра стотици видеоклипове благодарение на потребителско съдържание. Можете да го видите, като кликнете върху специалния хаштаг. Друг пример е предизвикателството McDonalds с хаштаг #bigmactiktok. Компанията пусна своя бранд песен и публикува условията на предизвикателството: избирате тази песен, заснемате видео, на което повтаряте определен набор от движения и публикувате във вашия поток. Авторите на всички активни публикации получават безплатен Биг Мак и възможност за участие в тегленето на наградите. Няма да смятаме колко видеа се появяват под тези хештагове, но цифрата от 11,7 милиона гледания говори сама за себе си.

* Увеличение броя на абонатите (и съответно ЦА). Видео образователните програми и видеоклипове с How-to ще ви помогнат да постигнете това. Магазините върнаха тази практика във Facebook и Instagram, осъзнавайки, че абонатите, освен създаването на качествено съдържание и забавление, могат да бъдат и полезни с такова.

Затова TikTok вече има видеоклипове като How-to: например минутно видео за това как да вземете 10 различни колана с дънково яке.

 

 

Реклама в TikTok

Ако сравним TikTok с други социални мрежи по отношение на инструментите за промоция, едно нещо е ясно засега – в TikTok те все още липсват. Разбира се, има отделен раздел (TikTok Ads), но като попълните формата и избере България в списъка с държави, услугата дава съобщение, че тази функция все още не е налична в някои региони. Струва си да изчакаме малко и смятам, че рекламният инструментариум на TikTok няма да отстъпва дори на Ads Manager.

Но когато този инструмент заработи в пълния си потенциал, ще ви бъдат предложени следните видове реклама: * Infeed Native Content. Този тип реклама е подобен на Snapchat или Instagram реклами и поддържа няколко функции, като например да отидете на уебсайт или да изтеглите приложения чрез щракване. * Холистична промоция на марката. Тук компаниите могат да създават изображения, GIF файлове и видеоклипове с вградени връзки към целевите страници или хаштагове. * Предизвикателства за хаштаг – вместо да се опитвате да направите свой собствен творчески хаштаг, можете да използвате разширени хаштагове, за да получите повече внимание. * Брандови маски

 

Работа с блогърите в TikTok

Ако се надявахте, че тук всички автори на видеото са равни и няма нужда да харчите бюджети за блогъри и влияещи, уви. В TikTok все още има много малко тиктокери за „милиони долари“, но има и достатъчно микро-влияния. Въпреки факта, че броят на техните абонати не е твърде голям, те получават по-високо ниво на ангажираност сред своите абонати.

Първо, след създаването на канал, блогърите са чудесен начин да насочите трафика към канала на вашата марка. Здравословната комбинация от съдържание, генерирано от търговска марка и подобрени влияния с препоръките на вашия канал е най-добрият начин да увеличите аудиторията си.

Въпреки това, ако използвате TikTok за маркетинг, едно е ясно: изисква се креативност. Това не е платформа за същите стари съобщения, които споделяте в други платформи. Ако искате да хванете окото и портфейла от поколение Z, трябва да сте готови да предложите все повече и повече.

Второ, същите добре познати „тиктокери“ могат да ви помогнат да продадете продукта си. По-рано говорихме за селективността на поколението Z, които ценят творчеството най-много. Също така, поколение Z лесно разпознава фалшиви неща. Ето защо, работейки с инфлуенсъри на тази социална мрежа, трябва да им поверите създаването на съдържание, без да налагате своето. Факт е, че те познават по-добре вкусовете на своята публика и какво ще сработи и какво не.

 

 

Как да създадете видео в TikTok

Ако някога сте публикували история в Snapchat или Instagram, вероятно веднага ще разберете всички функции в TikTok. Те са интуитивни и лесни за използване.

Екранът за изтегляне ви дава възможност да създадете 15 секунди или 60 секунди видео. Можете или да качите съществуващо видео, което сте записали по-рано, или да запишете нещо в движение. Без значение коя опция сте избрали, TikTok ви позволява да добавяте специални ефекти, да ускорите или забавите видеото, да зададете таймер и да превключвате между предната и задната камера на смартфона. С изтеглянето на видеото можете да го изрежете директно в приложението.

Освен това можете да добавите различни филтри, преходи и други специални ефекти, както е показано на тази екранна снимка.

В отделен раздел на маските е възможно да се избират популярни предизвикателства по целия свят.

 

Ето например тези, които са най-популярни сега: * предизвикателство 6 секунди (мигане на шестата секунда на видеото) * допей песен (когато изведнъж трябва да довършите думите на произволна песен)  * превъплъщение (когато в един видеоклип хората променят стила и имиджа си) и много други.

Участието в подобни предизвикателства, ви дава повече шансове да влезете в препоръчани видеоклипове и да получите повече гледания.

 

Музика в TikTok

В TikTok всичко се върти около музиката. В тази социална мрежа създавате мини клипове с продължителност от 15 до 60 секунди, които могат да използват музика от iTunes, записаното им аудио, които се наслагват отгоре на вашето видео от TikTok. Когато записвате видео в TikTok, можете първо да изберете звука, който искате да използвате, а след това, докато задържате бутона за запис, приложението ще възпроизведе звук, така че да можете да синхронизирате движенията, танците и ритъма. Когато спрете да държите бутона за запис, звукът и записът се поставят на пауза, което ви позволява да записвате различни кадри, променяйки ъгъла.

Подобно на Instagram и Snapchat, вие също можете бързо да добавяте текст отгоре на видеоклиповете си. Когато приключите със създаването на вашия шедьовър и сте готови да го споделите, имате възможност да посочите име, да добавите всички съответни хаштагове и да конфигурирате опциите за споделяне.

Друга уникална особеност на TikTok е възможността да правите дуети в режим React. Можете да се запишете с партньора си на разделен екран. Това е един от начините за привличане на повече внимание на вашите видеоклипове и може да бъде особено ефективен при танцови и певчески състезания.

 

Алгоритми на TikTok

Въпреки факта, че TikTok се основава на алгоритми за изкуствен интелект, хаштаговете все още играят голяма роля за потребителите, които търсят съдържание. Заслужава си да отделите време и да направите някои предварителни изследвания, за да изберете правилните хаштегове. Двата хеш-а, които често ще видите, са #foryou и #foryoupage. Хората ги използват, за да се опитат да влязат в основния канал на TikTok.

Какви алгоритми има в тази социална мрежа?

TikTok използва машинно обучение за оценка на качеството на всяко качено видео. Въпреки че спецификите на алгоритъма не са публично достъпни, може да използвате някой техники  TikTok показва видеото  на няколко потребители. Видеоклипът ви ще се показва между редовете на популярните видеоклипове (например, той ще види популярно видео, популярно видео, популярно видео, вашето видео и след това ще се върне към популярното видео).    

TikTok измерва процента на гледанията и социалните реакции към вашето видео. Има наблюдения, че броят на видео импресиите ще се увеличи, ако 1 от 10 потребители, които се натъкнат на вашата публикация в емисията преминат към гледане.

Колкото по-висок е процентът на гледания на вашето видео и колкото по-висока е скоростта на харесвания, коментари, публикации и изтегляния, толкова повече хора ще видят вашето видео.

 

Заключение

Аргументите за популяризиране на вашия бизнес в TikTok може да са, че повече от половин милиард активни потребители са регистрирани тук и дори да са все още млади, тиктокерите ще растат и ще се превърнат в платежоспособна аудитория.

В статията се опитах да покажа ползите от присъствието на вашата марка в TikTok. И накрая като бонус ще изброя прости действия, които ще ви помогнат да изведете първите си видеоклипове до върха. * Използвайте добро осветление, статив и се уверете, че качеството на вашето видео е добро * Обърнете внимание, че видеоклипът трябва да е перфектно синхронизиран с избрания звук * Публикувайте нови видеоклипове от TikTok 1-2 пъти на ден * Създавайте оригинално, креативно съдържание. Вдъхновете се от това, което правят другите, копирайте, като добавите свой обрат * Следвайте актуалните предизвикателства * Използвайте музиката, която сега е в топ iTunes класацията * Подгрейте интереса и разделете сценария на няколко клипа. Например, ако снимате видео за това как се излива кофа студена вода върху главата на човек, покажете само намерението. След това мотивирайте аудиторията си да ви последва, за да види какво ще се случи  в последствие. * Използвайте хаштагове, свързани с вашето съдържание. TikTok показва броя на видеоклиповете и общия брой гледания на всеки хештаг, което улеснява идентифицирането на голяма и нарастваща аудитория за разпространение на вашето съдържание.

И не на последно място – TikTok не е място, където хората се смеят един на друг, не е място за разговори за политика, това е място, където можете да бъдете себе си и да се забавлявате. Приемете го!

Занимавам се със SEO от над 10 години. Имам множество сертификати от Google, Semrush, Netpeak, Yoast и други. Учил съм дистанционно в Русия и Украйна при най-добрите мастъри в дигиталния маркетинг (основно SEO и SMM). Следя всички новости в бранша и работя с най-новите и широко разпространени софтуери.