УСПЕХ: Пилотираният космически кораб Крю Драгън изпълни статичното си огнево изпитание!

2
152
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка от вчерашното успешно изпитание на двигателите на „Крю Драгън“. Photo credit : SpaceX

14 ноември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Вчера, на 13-ти ноември, американската космическа компания СпейсЕкс извърши статично огнево изпитание на пилотирания кораб „Крю Драгън“ и с това напълно превъзмогна неудача си от април тази година, когато при аналогичен тест настъпи катастрофална аномалия и разрушаване на предишната капсула. След вчерашния успех компанията на Илон Мъск се придвижи една стъпка по-близо до мига, в който ще започне да превозва астронавти до Международната космическа станция. 

Ето как протече тестът: първо бяха проведени по две запалвания за два от 16-те двигателя „Драко“, като всяко от тях продължи една секунда. След това бяха задействани осемте мощни двигателя „Супердрако“ в продължение на девет секунди. Именно „Супердрако“ са тези двигатели, които са в състояние да издърпат бързо космическия кораб в случай на евентуална авария на ракетата. Незабавно след като „Супердрако“ приключиха работата си, бяха проведени още две запалвания на по-малките „Драко“, след което капаците на „Супердрако“ се затвориха. Така беше проведена имитация на поредицата от събития, които трябва да се изпълнят, за да може „Крю Драгън“ да се преориентира в точната позиция за разгръщане на парашутите. Целият тест приключи за 70 секунди. 

Сега НАСА и СпейсЕкс разполагат с множество експериментални данни за поведението на космическия кораб, които тепърва ще бъдат анализирани. Ако не бъдат установени някакви сериозни отклонения от работата, които биха наложили нов редизайн на кораба, „Крю Драгън“ може да излети още през декември, за да изпробва аварийната си система по време на ракетно изстрелване.

Ако и този тест мине успешно, корабът ще е напълно готов да започне да превозва хора през 2020-та година.

Няма спор, че аварията през април, когато капсулата на „Крю Драгън“ експлодира по време на идентично изпитание, доведе до съществени отлагания за пилотираната космонавтика на САЩ. Но СпейсЕкс доказа за пореден път, че се съвзема изключително бързо след подобни неудачи и вчерашният успех е показател, че мрачният период за компанията е вече в миналото. 

Наистина сме в разгара на един много успешен ноември, в който, както ни беше обещано, новите пилотирани космически кораби „Старлайнър“ на Боинг и „Крю Драгън“ на СпейсЕкс най-сетне проведоха планираните си изпитания. На 4-ти ноември „Старлайнър“ излетя на демонстрационен тестов полет, целящ да провери работоспособността на спасителната система, а сега вече и статичният тест на „Крю Драгън“ е в историята. Ако няма някое неочаквано отлагане, предстои още по-горещ декември, когато „Старлайнър“ ще се отправи на първия си полет до МКС, а „Крю Драгън“ ще изпита спасителните си системи при ракетно излитане.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/