Юристи: Държавният глава е длъжен да подпише указа за Гешев

2
109
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Тече дискусия между юристи и конституционалисти длъжен ли е президентът Румен Радев да подпише указа за назначаването на Иван Гешев, или той може да забави това, като например, да поиска тълкувателно решение от Конституционния съд.

Големият въпрос след избора на новия главен прокурор е не дали, а кога президентът ще подпише указът за назначението му.

 „Президентът не може да откаже. Друг е въпросът как той и неговите съветници ще изтълкуват правилото за разумния срок. Чуват се гласове, че президентът може да забави неограничено”, коментира проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

„Държавният глава ще бъде длъжен. Тогава отговорността – ако мога да се изразя – моралната – за назначаването на новия главен прокурор ще е във ВСС”, заяви доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Все  пак – има едно такова понятие – разумен срок в правото. Вярно е, че още от римското право датира принципът, че онова, което се дължи без срок, се дължи незабавно. Т. е веднага”, каза още Киров.

„Въпросът със сроковете не е уреден изрично в Конституцията и повечето юристи се обединяват около разбирането, че това са разумни срокове. Тъй като мандатът на действащия главен прокурор изтича до 10 януари, предполагам, че в срок до януари ще има указ”, добави Киселова.

Още през 2002-ра Конституционният съд се е произнесъл за процедурата по избора на главен прокурор. Затова сега не може да иска ново решение.

 „Решението на КС, ако бъде допуснато и ако изобщо има тълкуване, то ще бъде занапред”, обясни доц. Киселова.

И няма да касае този избор?

Да.

„Това практически ще бъде една злоупотреба с правомощия. Значи – аз се прикривам зад една  процедура в КС и като търся в това – някаква котва ,за която да се захвана с оглед на това – да забавя издаването на указа. Мисля, че президентът няма да постъпи по този начин”, смята Киров.

Професор Киров обаче твърди, че от конституционните магистрати може да се поиска друго решение – и то касае правото на обвинител номер едно да ръководи всички прокурори в страната.